Detoxifiere ficat – mituri despre detoxifierea ficatului și sfaturi utile

Detoxifiere ficat prin diete și suplimente alimentare. Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului. Este responsabil pentru mai mult de 500 de funcții diferite din corp. Una dintre aceste funcții este detoxifierea și neutralizarea toxinelor.

Știind că ficatul este un organ de detoxifiere, s-ar putea să te gândești că dacă faci o detoxifiere a ficatului, ai putea scăpa mai repede de kilogramele suplimentare. Asta susțin că fac toate acele cure de detoxifiere.

Dar adevărul este că ar putea face mai mult rău decât bine. Realitatea este că toxinele sunt peste tot în jurul nostru, iar corpurile noastre au capacitatea de a se apăra împotriva acestor toxine în mod natural.

Desigur, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a susține funcția sănătoasă a ficatului.

Continuă să citești pentru a afla cum anumite schimbări ale stilului de viață îți pot oferi beneficii reale.

Detoxifiere ficat – mituri

Mitul nr.1 – Curățarea ficatului este necesară

În farmacii, dar și pe internet se găsesc o mulțime de produse și suplimente pentru detoxifierea ficatului. Majoritatea dintre ele nu au fost testate în studiile clinice, ceea ce înseamnă că nu există nicio dovadă clară că într-adevar detoxifică ficatul.

Totuși unele ingrediente pot fi benefice pentru sănătatea ta.

  • Ciulinul de lapte este un binecunoscut supliment de detoxifiere a ficatului datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Poate ajuta la reducerea inflamației hepatice.
  • Curcuma a dovedit că poate reduce moleculele pro-inflamatorii cheie care contribuie la dezvoltarea sau agravarea bolilor. Poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice.

turmeric pudraDatorită biodisponibilității reduse a turmericului, este recomandat a fi consumat sub formă de supliment.

Cercetările privind aceste suplimentele sunt în curs de desfășurare, așadar ar fi bine să discuți cu medicul despre riscurile și beneficiile potențiale pe care ți le pot oferi acestea, înainte de utilizare.

Mitul nr. 2 – Detoxifierea ficatului ajută la pierderea în greutate

Nu există dovezi că detoxifierea ficatului este de ajutor în pierderea în greutate. De fapt, studiile au arătat că anumite tipuri de diete de detoxifiere pot reduce rata metabolica a organismului, ceea ce ar încetini, de fapt, pierderea în greutate.

Prin detoxifierea ficatului, oamenii pot pretinde că slăbesc. Dar, în majoritatea cazurilor, este vorba doar de o pierdere de lichide. Odată ce acesți oameni își reiau obiceiurile alimentare obișnuite, își recapătă greutatea pierdută.

De fapt, unele ingrediente te pot ajuta să slăbești. Ce mai importanți factori care te pot ajuta să pierzi în greutate sunt aportul de calorii, consumul de calorii și calitatea dietei.

  • Aportul de calorii – aportul de calorii recomandat zilnic este de aproximativ 1600-2400 de calorii pentru femeile adulte și 2000-3000 de calorii pentru bărbații adulți.
  • Consumul de calorii – mișcarea este necesară pentru arderea caloriilor și pierderea în greutate. Schimbarea dietei sigur nu funcționează pe termen lung. Mișcarea și consumul de calorii ajută corpul să elimine kilogramele suplimentare.
  • Calitatea dietei – deși caloriile sunt importante, dacă urmezi o dietă cu conținut scăzut de calorii, dar toate aceste calorii provin din junk food, este posibil să nu slăbești.

exercitii fizicePentru a-ți ajuta ficatul să funcționeze cât mai bine și a pierde în greutate, consumă alimente de calitate, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale nerafinate, grăsimi sănătoase cum ar fi uleiul de măsline și nucile, proteine, cum ar fi puiul, peștele și ouăle.

Urmând o dietă bazată pe alimente neprocesate, vei reuși să slăbești, deoarece aportul caloric va scădea, iar în același timp va crește numărul de vitamine, minerale și compuși benefici pe care îi consumi.

Mitul nr. 3 – Detoxifierea ficatului protejează împotriva bolilor hepatice

În prezent, nu există dovezi care să demonstreze că detoxifierea ficatului protejează împotriva bolilor hepatice. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de boli hepatice. Cele mai frecvente sunt:

  • Hepatita A, B și C
  • Boala hepatică legată de alcool
  • Boala ficatului gras non-alcoolic

Cei mai importanți doi factori de risc pentru bolile hepatice sunt consumul excesiv de alcool și istoricul familial de boli hepatice.

Există însă lucruri pe care le poți face pentru a te proteja împotriva bolilor hepatice. Deși nu poți schimba factorii genetici, te poți concentra pe modificarea stilului de viață pentru a te proteja de bolile hepatice.

Limitează consumul de băuturi alcoolice

consum de alcool detoxifiere ficatAlcoolul este o toxină de care trebuie să se ocupe ficatul. Atunci când este consumat în cantități excesive, poate provoca leziuni hepatice. Consumul maxim recomandat este de o singură băutură standard pe zi, pentru femei, și două băuturi pentru bărbații cu vârsta până în 65 de ani.

Dupa 65 de ani, bărbații ar trebui să consume o singură băutură pe zi. Consumul moderat de alcool este cel mai important factor în protejarea impotriva bolilor hepatice. Nu lua niciodată medicamente, dacă ai consumat alcool.

Vaccinează-te împotriva hepatitei

Hepatita este o boală hepatică provocată de un virus. Dacă ești predispus la hepatită, discută cu medicul despre vaccinurile împotriva hepatitei A și B. Acum există tratament pentru hepatita C, dar toate tipruile de hepatită sunt foarte dure pentru ficat. Cel mai bine este să nu te expui la acești viruși.

Alege cu atenție medicamentele pe care le iei

Ficatul trebuie să proceseze medicamentele, deci indiferent dacă este vorba de medicamente eliberată pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, alege-le cu atenție și discută cu medicul despre opțiuni alternative. Cel mai important, nu amesteca niciodată alcoolul cu un medicament.

Ai grija la ace

injectie aceNu împărți niciodata acul de la o seringă cu cineva, pentru a injecta medicamente. Și când îți faci un tatuaj trebuie să te asiguri că alegi un salon sigur, care a primit toate aprobările.

Rămâi la o greutate sănătoasă

Boala hepatică non-alcoolică este asociată cu probleme metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2. Poți reduce riscul pentru fiecare, alegând un stil de viață sănătos.

Ferește-te substanțele chimice

Substantele chimice și toxice pot pătrunde în corpul tău prin piele. Pentru a te proteja, poartă mască, mănuși, pantaloni și bluză cu mânecă lungă atunci când umbli cu substanțe chimice, insecticide, fungicide sau vopsea.

Mitul nr. 4 – Detoxifierea ficatului poate trata orice leziune hepatică existentă

În prezent, nu există dovezi care să demonstreze că detoxifierea ficatului poate trata leziunile hepatice existente.

Este posibil însă ca ficatul să se regenereze. Deteriorarea pielii sau a altor organe din corp duce la apariția cicatricilor. Ficatul este un organ unic, deoarece își poate regenera țesutul deteriorat.

Dar regenerarea se face în timp. Dacă continui să-ți lezezi ficatul prin consumul de medicamente, consumul excesiv de alcool sau dietă nesănătoasă, regenerarea poate fi împiedicată, ducând în cele din urmă la cicatrizarea ficatului.

Cicatrizarea este ireversibila. Cicatrizarea severă este cunoscută sub numele de ciroză.

Așa cum spuneam și la început, nu există dovezi care să arate că produsele și suplimentele pentru detoxifierea ficatului sunt într-adevar eficiente. Dacă îți faci griji pentru sănătatea ta, cel mai bine este să mergi la medic.

6 modalități simple de detoxifiere a ficatului

Al doilea cel mai mare organ (dupa piele) ficatul are mai mult de 500 de roluri de îndeplinit în fiecare zi. Acest organ măsoară doar 5-10 centimetri și are o greutate de doar 900-1400 grame.

Ficatul este, de asemenea, singurul organ care poate pierde până la 75% din masă și totuși poate reveni la dimensiunea maximă.

Majoritatea oamenilor știu că consumul exagerat de alcool poate provoca deteriorea ficatului, însă mai sunt și alți factori care pot cauza leziuni.

Atunci când ficatul se deteriorează, nu își mai poate face treaba și nu mai poate detoxifica corpul. Când se întâmplă acest lucru, ficatul are nevoie de ajutor.

Aceste modalități simple de detoxifiere, pot ajuta ficatul să-și revină și să funcționeze corect, din nou, pentru a menține corpul sănătos.

Bea multă apă

pahar cu apa detoxifiere ficatApa ajută ficatul să miște toxinele prin propriile sale sisteme celulare și să le forțeze să iasă mai repede din corp. Dar nu orice apă este bună.

Se bea doar apă filtrată, la temperatura camerei la intervale specifice (la trezire, între mese, seara devreme; nu se bea apă în timpul mesei). Poți adăuga un praf de sare și puțin turmeric în apă pentru a-i crește eficacitatea. Stai departe de apa carbogazoasă sau apa din recipiente din plastic.

Transpirație

Transpirația indusă de exercițiile fizice are propriile beneficii detoxifiante, eliminând toxinele din corp.

Prin yoga, jogging, sau sauna poți elimina toxinele. Asigură-te că-ți ștergi transpirația cât mai repede posibil, pentru a preveni reabsorbția toxinelor înapoi în corp. Fă apoi un duș.

Dormi suficient

Ștința începe, în sfârșit, să înțeleagă de ce ființele umane au nevoie de cel puțin 8 ore de somn în fiecare seară. Somnul este detoxifiant! Somnul ajută la reglarea metabolismul și eliminarea toxinelor din ficat.

somn detoxifiereSomnul oprește funcțiile fizice neesențiale, astfel încât corpul să își poată redirecționa sursele de energie către procesele de vindecare, restaurare și detoxifiere.

Sistemul limfatic lucrează alaturi de ficat în timpul somnului, pentru a elimina toxinele în timp ce restabilește funcțiile cognitive, îmbunătățește starea de spirit, concentrarea și rezistența.

Consumă alimente antiinflamatoare

Anumite alimente susțin în mod natural funcția hepatică optimă. Prin adăugarea acestor alimente în dieta ta, îți poți ajuta ficatul să-și facă treaba.

În plus, consumul de alimente cu beneficii antiinflamatoare naturale poate reduce riscul de boala ficatului gras, o boală în care ficatul preia o cantitate nejustificată de grăsime. În timp, boala ficatului gras se poate transforma în ciroză.

Vestea bună este că o dietă sănătoasă pentru ficat este, de asemenea, o dietă care poate promova, în mod natural, pierderea în greutatea, sau menținerea greutății normală. De asemenea, poate îmbunătăți nivelul de energie, somnul și aspectul fizic.

Alimentele cu proprietăți antiinflamatorii sunt toate alimentele cultivate deasupra solului, cum ar fi legumele verzi, fasolea, cerealele și ciupercile.

Elimină toxinele din rutina zilnică

dieta nesanatoasaNimenu nu este prea entuziasmat să facă asta. Însă, adevărul este că, dacă în sistemul corpului sunt introduse mai multe toxine, tot atât de multe toxine trebuie să ajungă în ficat. Suprasolicitatea ficatului nu este o idee bună pentru o detoxifiere hepatică de succes.

Reducerea sau eliminarea tuturor proteinelor de origine animală, a alcoolului, zaharului, porumbului, tutunului, alimentelor procesate, cofeinei și nucilor va oferi ficatului o pauză necesată pentr a face detoxifierea mult așteptată.

Oferă-i sistemului digestiv o mână de ajutor

Cu cât sistemul digestiv este mai eficient în eliminarea toxinelor, cu atât ficatul va avea mai puțin de lucru. Probioticele vor ajuta foarte mult sistemul digestiv. Aceste mici bacterii benefice, sunt prezente în alimentele fermentate, cum ar fi varza murată sau alte murături.

Este recomandat să consumi astfel de alimente, în cantități mici, o dată pe zi. Produsele fermentate cum ar fi kombucha și chefirul, ar trebui consumate rar, deoarece pot supraîncărca funcția hepatic, mai ales atunci caând este deja deteriorată.

Multe persoane ezită inițial să încerce să-și detoxifice ficatul, deoarece întregul proces li se pare prea complicat. Dar dacă vor ține cont de aceste sfaturi simple, vor putea să-și ajute ficatul.

În plus, există o mulțime de beneficii care vin odată cu schimbarea stilului de viață.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here