Detoxifiere colon – metode de detoxifiere și alimente recomandate

detoxifiere colon

Detoxifiere colon – eliminarea reziduurilor și a toxinelor acumulate în tractul intestinal. Practica detoxifierii colonului datează din Grecia Antică.

Detoxifierea colonului este benefică pentru toată lumea? Cercetările științifice privind curățarea colonului sunt extrem de limitate. Nu există dovezi pentru majoritatea afirmațiilor făcute de practicienii săi. În plus, efectele secundare pot varia de la ușoare, la grave.

Modalități de detoxifiere a colonului

Existe două metode prin care îți poți detoxifia colonul. Poți folosi diferite produse sau poți merge la un medic pentru a-ți face colon hidroterapie (irigarea colonului).

Detoxifierea colonului cu suplimente, pudră sau lichide

Se administrează câteva suplimente pentru curățarea colonului, pe cale orală. Altele se introduc în rect. Acestea au rolul de a ajuta colonul să se curețe. Pentru detoxifierea colonului se folosesc:

  • Laxative
  • Ceaiuri din plante
  • Enzime
  • Clisme
  • Magneziu

Detoxifierea colonului prin colon hidroterapie

Colon hidroterapia funcționează ca o clismă, dar implică mult mai multă apă. Pacientul este întins pe pat și conectat la aparat. În 40 de minute, cât durează procedeul de detoxifiere, prin intestinul gros va circula foarte multă apă (30 de litri) și va dizolva și elimina toxinele.

Medicul poate folosi o varietate de presiuni și temperaturi ale apei și poate combina sau nu, apa cu enzime, ierburi, cafea sau probiotice. Probioticele sunt suplimente care conțin bacterii benefice.

Detoxifiere colon – alimente recomandate

alimente detoxifiere colonLa fel cum alegerile alimentare îți afectează inima, creierul și mușchii, acestea îți afectează și colonul. Pentru a avea un colon sănătos, trebuie să consumi alimentele potrivite.

Tot mai mulți tineri suferă de cancer la colon. Deși experții nu sunt tocmai siguri de ce există o creștere a cazurilor de cancer la colon în rândul tinerilor, unii susțin că dieta, joacă un rol important în apariția acestei boli atât de grave.

Iată ce alimente ar trebui să consumi, pentru a-ți curăța colonul:

Quinoa și orez brun

quinoaAr trebui să te concentrezi pe alimentele întregi, și să le consumi în stare naturală. Cerealele integrale minim procesate, cum ar fi orezul brun, ovăzul și quinoa, sunt minunate.

Acestea sunt pline de fibre, motiv pentru care se numără printre alimentele de top pentru detoxifierea colonului. Consumul a trei porții pe zi, scade riscul de cancer colorectat cu 17%.

Fasole și linte

Leguminoasele precum fasolea și lintea sunt, de asemenea, pline de fibre. Oamenii care mănâncă multe fibre din surse vegetale, cum ar fi leguminosele, au cu 35% mai puține șanse să aibă polipi colonici – un grup de celule ce se formează pe mucoasa colonului – în comparație cu cei care mănâncă mai puține fibre.

Aceste leguminoase pot conține și fitochimicale ce protejează împotriva cancerului, spun cercetătorii.

Semințe de chia

seminte de chiaDoar 2 linguri de semințe de chia îți pot oferi 10 grame de fibre, până la 40% din necesarul zilnic (doza recomandată este de 25-35 grame pe zi). Există un motiv bun pentru care ar trebui să consumi doza recomandată. Fibrele mișcă scaunul prin colon și elimină substanțele toxice.

Broccoli, conopidă și varză

Unele dintre cele mai bune surse de fibre vin sun sub formă de legume. Un studiu a arătat că consumul unei porții de legume verzi gătite a redus riscul de cancer de colon cu 24%.

Asigură-te că atunci când te așezi la masă, umpli 2/3 din farfurie cu surse vegetale bogate în fibre, cum ar fi broccoli, conopidă și varză.

Somon, sardine și păstrăv

somonPersoanele care sufereau de cancer colorectat, și și-au crescut aportul de acizi grași omega-3 din pești grași precum somon, sardine și păstrăv au avut un risc mai mic de mortalitate comparativ cu cei care au evitat peștii, conform unei cercetări.

Acizii grași Omega-3 pot opri creșterea celulelor canceroase și chiar favoriza moarte celulelor canceroase ale colonului.

Nuci

Nu doar că nucile furnizează câteva grame de fibre, dar conțin și acizi grași omega-3, sub formă de acid alfa-linoleic.

Cercetările pe animale sugerează că consumul de nuci creează un mediu intestinal mai sănătos și poate reduce dezvoltarea tumorilor canceroase la colon. De asemenea, nucile oferă multe alte beneficii pentru sănătate.

Iaurt

iaurtProdusele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, conțin probiotice sănătoase pentru intestin. Consumul de iaurt din belșug, poate reduce riscul de cancer colorectal cu până la 38%, conform unei cercetări.

Probioticele pot ajuta, de asemenea, la reducerea gazelor asociate consumul de fasole și legume crucifere.

Alimente pe care trebuie să le eviți

Eliminând anumite alimente din dietă, vei putea să-ți protejezi colonul. Evită carnea procesată (cum ar fi baconul și cârnații), deoarece este cancerigenă. De asemenea, ar trebui să limitezi consumul de carne roșie și de alcool (bea maximum o băutură pe zi).

bacon detoxifiere colonEste în regulă să iei și suplimente – dacă primești acordul medicului

Nu te aștepta ca un supliment de fibre să compenseze o dietă nesănătoasă. Medicii știu cât de greu poate fi ca o persoană să-și ia doza optimă de fibre, doar din alimente.

Poți lua un supliment de fibre, dar mai întâi, trebuie să discuți cu medicul și să te asiguri că mănânci și legume, cereale integrale și leguminoase.

Dacă ai decis să mănânci mai multe fibre, adaugă-le treptat în dieta ta. Defalcarea alimentelor din colon produce bacterii care elibereză gaze. Asta înseamnă că te-ai putea confrunta cu senzație de balonare, gaze și mișcări frecvente ale intestinului.

Experiența poate fi atât de neplacută, încât unii ar putea renunța de tot la alegerile lor sănătoase. Ar fi bine să începi prin a consuma o porție de fibre pe zi (de exemplu legume) timp de o săptămână, apoi să mărești treptat doza de fibre.

De asemenea, va trebui să bei mai multă apă, pe măsură ce mănânci mai multe fibre.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here