Ficatul gras: Informatii despre boala ficatului gras

Boala ficatului gras non alcoolic este caracterizat prin acumulare de grasime, in special de trigliceride, la nivelul celulelor hepatice

Este un lucru perfect normal ca ficatul sa aiba un anumit continut de grasime si, de unul singur, acest lucru nu provoaca nici un simptom. In cazul unor pacienti, grasimea in exces poate sa provoace o inflamatie numita steatohepatita , desi nu exista nici o relatie directa intre cantitatea de grasime care e prezenta si potentialul de inflamatie

Steatohepatita poate sa duca la ciroza (fibroza, cicatrizarea si intarirea ficatului). Exista de asemenea o asociere cu cancerul de ficat (carcinomul hepatocelular)

Ce provoaca boala ficatului gras ?

Boala ficatului gras poate fi clasificata ca avand legatura sau nu cu consumul de alcool. Alcoolul este o toxina directa pentru ficat si poate sa provoaca aparitia unei inflamatii. Boala ficatului gras non alcoolica (NAFLD- Non Alcoholic Fatty LIver Disease) si steatohepatita non alcoolica (NASH- Non Alcoholic Steatohepatitis) sunt prezentate ca fiind boli diferite si sunt mai multe cauze potentiale pentru acumularea de grasimi la nivelul ficatului.

Printre cauzele care determina aparitia unui ficat gras, se numara:

  • Dieta: consumul excesiv de calorii in dieta (consumul excesiv de calorii depaseste capacitatea ficatului de a metaboliza grasimile in mod normal, ceea ce rezulta in acumularea de grasimi la nivel hepatic)
  • Boli: ficatul gras este, de asemenea, asociat cu diabetul de tip 2, cu obezitatea si cu nivelele mari de trigliceride din sange, cu boala celiaca, si cu boala Wilson (anormalitate in metabolizarea cuprului)
  • Afectiuni medicale: pierderea rapida in greutate si starea de malnutritie
  • Medicamente: anumite medicamente, cum ar fi de exemplu tamoxifenul (Cordarone, Pacerone) si metotrexatul (Rheumatrex Dose Pack, Trexall) sunt asociate cu boala ficatului gras non alcoolic

Exista mai multe dovezi care sugereaza prezenta unei asocieri intre rezistenta la insulina si dezvoltarea bolii ficatului gras non alcoolic. In acest caz, desi corpul produce cantitati suficiente de insulina, capacitatea celulelor de a folosi acea insulina in mod adecvat pentru a metaboliza grasimile este anormala. Excesul relativ de glucoza este apoi stocat sub forma de grasime si se poate acumula in ficat.

Simptomele bolii ficatului gras

Pentru majoritatea pacientilor, boala ficatului gras non alcoolic este doar o afectiune benigna si nu e asociata cu nici un simptom. Pacientul poate sa prezinte simptome numai atunci cand ficatul prezinta semne de inflamare, fie din cauza steatohepatitei alcoolice, fie din cauza celei non alcoolice. Ca si in cazul altor tipuri de hepatita, simptomele initiale sunt non specifice si includ: o stare de indispozitie, o stare de oboseala, o senzatie de abdomen plin si discomfort.

Daca steatohepatita progreseaza spre ciroza, atunci e posibil sa apara si simptome de insuficienta hepatica. Printre simptomele prezentate de insuficienta renala, se numara:

  • Icter (datorita acumularii de bilirubina)
  • Ascita si edeme (umflarea corpului), datorita scaderii productiei de proteine din ficat
  • Cresterea invinetirii
  • Confuzii mentale
Cand sa apelezi la medic din cauza acestei boli a ficatului gras

Din moment ce boala ficatulu gras este lipsita de simptome pana cand apare inflamarea ficatului, diagnosticul este pus in mod obisnuit in mod accidental. Medicul poate sa observe un ficat putin marit in timpul unei examinari fizice sau rezultatele unor teste de sange iti pot arata unele anomalii ale functiei ficatului.

Pacientii care au un abdomen umflat, icter si se invinetesc foarte usor ar trebui sa isi faca un consult medical imediat, desi ar putea sa nu fie vorba de steatohepatita sau de ciroza.

Diagnosticul bolii ficatului gras

Atunci cand exista ingrijorari in privinta prezentei bolii ficatului gras, medicul poate sa incerce sa caute cauzele care stau la baza acesteia si factorii de risc. Pot sa fie puse intrebari privind consumul de alcool, folosirea unor medicamente (atat medicamentele cu reteta, cat si cele care nu au nevoie de reteta) si istoricul medical din trecut, in special atunci cand e vorba de un istoric de hepatite virale (cele mai obisnuite sunt A, B si C) si imunizarile impotriva hepatitelor infectioase. De asemenea, ar putea sa fie efectuate si unele teste pentru diabet.

Examinarile fizice pot sa scoata la iveala un ficat marit care poate sa fie palpat sau simtit in abdomen, sub marginea ultimei coaste din dreapta. Altfel, ar putea fi necesara aparitia cirozei pentru a evidentia anormalitatile in timpul examenelor fizice. Printre aceste simptome initiale, se pot numara: icter sau colorarea in galben a pielii si ochilor, pierderea de masa musculara, pierderea de par, prezenta anormala a unor vase de sange la nivelul pielii si splenomegalie.

Testele de sange

Testele de sange pot sa fie foarte utile in detectarea inflamatiei ficatului, desi testele de functionalitate a ficatului, cum ar fi de exemplu tranzaminazele serice (TGA si TGO) pot sa fie normale sau ridicate si fara sa aiba in mod necesar legatura cu severitatea bolii hepatice.

Alte teste ale ficatului, cum ar fi de exemplu fosfataza alcalina sau bilirubina, pot sa aiba deseori valori normale. Feritina serica ( o masura a nivelelor serice de fier) ar putea sa aiba unele valori anormale. In cazul pacientilor cu boala ficatului gras non alcoolic si steatohepatita non alcoolica, nivelele de colesterol si de trigliceride pot sa fie ridicate.

Studiile de imagistica

Studiile cu ultra sunete a ficatului pot sa scoata la iveala infiltrarea de grasimi la nivel hepatic. Tomografia computerizata si imagistica de rezonanta magnetica pot fi, de asemenea, foarte utile in evaluarea unui ficat gras.

Biopsia ficatului

Diagnosticul definitiv al bolii ficatului gras poate sa fie confirmata doar prin efectuarea unei biopsii a ficatului, operatiune prin care un ac este inserat in ficat prin peretele abdominal, cu scopul de a preleva o mostra de tesut, care apoi va fi analizata la microscop.

Cum poti sa tratezi boala ficatului gras

Tratamentul pentru boala ficatului gras consta in scaderea riscurilor potentiale pentru ficat. Pentru cei care sufera de boala ficatului alcoolic, este obligatoriu sa se abtina de la consumul de alcool. Pentru cei care sufera de boala ficatului gras non alcoolic sau de steatohepatita non alcoolica, pierderea in greutate, controlul diabetului si controlarea nivelelor de trigliceride si de colesterol sunt absolut obligatorii atat pentru tratarea bolii, cat si pentru a preveni progresarea bolii de la boala ficatului gras non alcoolic la steatohepatita non alcoolica si de la steatohepatita la ciroza.

Pacientii care sufera de boala celiaca si care mentin o dieta stricta, lipsita de gluten, pot sa inverseze acumularea de grasimi la nivelul ficatului.

Exercitiile cardiovasculare pot sa promoveze pierderea in greutate si antrenamentele cu greutati pot sa determine cresterea masei musculare. Acest lucru nu doar ca va stimula metabolismul si va promova pierderea in greutate, dar cresterea masei musculare va ajuta la sensibilizarea celulelor la insulina si va determina cresterea rezistentei la insulina.

Tratamentul medical pentru boala ficatului gras

Pacientul si medicul trebuie sa colaboreze impreuna pentru a crea un plan care sa implice schimbari ale stilului de viata. O dieta echilibrata, cresterea activitatii fizice si a exercitiilor fizice efectuate si medicamentele de controlare a nivelelor de colesterol si a nivelelor de zahar din sange, pot sa determine reducerea factorilor de risc care duc la infiltrarea grasimilor in celulele din ficat.

Medicamentele pentru boala ficatului gras

Desi se fac multe cercetari in aceasta privinta, in momentul de fata nu exista medicamente care sa se fi dovedit a fi utile in tratarea bolii ficatului gras. Totusi, medicamentele pentru controlarea si reducerea nivelelor de colesterol si a nivelelor de trigliceride pot sa fie folosite cu succes in asociere cu dieta alimentara si cu exercitiile fizice.

Operatiile pentru boala ficatului gras

In cazul pacientilor care sufera de obezitate morbida, interventiile chirurgicale pentru promovarea pierderii in greutate s-au dovedit a fi foarte eficiente in scadera inflamatiei hepatice si in tratarea steatohepatitei non alcoolice.

Pacientii care sufera de boala ficatului gras ar trebui sa efectueze controale de rutina la medic pentru a isi monitoriza functia hepatica si progresul spre anomalii mai severe ale ficatului. Din moment ce pierderea in greutate, dieta alimentara si activitatea fizica sunt cele mai importante unelte in reducerea riscurilor prezentate de boala ficatului gras si sunt, de asemenea, cele mai eficiente tratamente, consultatiile cu un dietetician si cu un antrenor fizic pot sa se dovedeasca a fi foarte utile.

Prevenirea aparitiei bolii ficatului gras

Boala ficatului gras este o afectiune care poate fi prevenita, cu adoptarea unui stil de viata mai sanatos, care cuprinde o dieta alimentara mai echilibrata, controlul greutatii, evitarea consumului excesiv de alcool si un program regulat de exercitii fizice. Totusi, acest lucru nu garanteaza in mod complet prevenirea completa a bolii, pentru ca unii oameni tot pot sa sufere din cauza acesteia.

Se efectueaza mai multe cercetari pentru a intelege mai bine, a preveni si a controla boala ficatului gras. Exista multe dovezi care sugereaza faptul ca boala ficatului gras non alcoolic, steatohepatita non alcoolica si steatohepatita alcoolica sunt reversibile si progresul spre ciroza poate sa fie prevenit.

Numeroase cercetari sunt efectuate in momentul de fata pentru a intelege factorii ce sunt responsabili de acumularea de grasimi in ficat si pentru a studia unele medicamente, atat noi, cat si vechi, care ar putea sa fie eficiente in tratament.

Be the best. Fuck the rest! 30 ani. Scriu o data pe saptamana iar cand o fac, o fac bine. Daca ai intrebari si-mi scrii pe fb sau mail, iti raspund in maxim 2 zile.
10/103 ratings
te-a ajutat aceast articol? dă-i un vot

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here