Onicomicoza, micoza unghiei: ce este aceasta boala a unghiilor?

Onicomicoza este o infectie ce iti afecteaza unghiile si e cauzata de catre fungi. Sursa de infectie ar putea sa fie solul, animalele, alti oameni sau uneltele contaminate de ingrijire a unghiilor.

Unghiile cele mai afectate in mod obisnuit sunt cele de la picioare, pe masura ce mediul umed, intunecat si cald din interiorul papucilor tai favorizeaza cresterea fungilor. Si mai mult de atat: keratina, principalul component din alcatuirea unghiei, reprezinta o sursa de hrana pentru fungi.

Simptome onicomicoza. Cum se manifesta?

Onicomicoza este o afectiune a unghiei destul de comuna si foarte usor de diagnosticat. Principalele semne ale onicomicozei sunt urmatoarele:

onicomicoza

 • Detasarea marginii libere: unghia se detaseaza de patul unghiei, de obicei incepand de la colturi. Ar putea sa fie o acumulare de material pe subunghii. Este cea mai frecventa prezentare
 • Ingrosare: unghiile devin mai groase, devenind astfel mai tari. Aceasta forma ar putea sa fie insotita si de o senzatie de durere.
 • Leuconichia: pete albe pe suprafata unghiei
 • Distrugere si diformitati: unghia devine mai fragila si se rupe in portiunea anterioara, devenind deformata.
 • Paronichia: conturul unghiei devine inflamat, dureros, umflat si de culoare rosie. Inflamatia defprmeaza cresterea unghiei, care capata un aspect deformat

Info: citeste despre Cellfood Cream,  o posibila crema pentru aceasta afectiune

Tratamentul necesar pentru onicomicoza

Obiceiurile de igiena sunt foarte importante pentru a prevni aparitia infectiilor de natura fungica si urmatoarele sfaturi ar trebui sa fie adoptate:

 • Sa nu mergi descult pe suprafetele care sunt mereu umede
 • Onserva pielea si blana animalelor tale de companie (caini si pisici) orice schimbari la nivelul pielii sau al blanii ar trebui sa fie verificat de catre un medic
 • Sa eviti munca ce implica pamantul fara a folosi o pereche de manusi
 • Sa folosesti doar materialele tale pentru intretinerea unghiilor
 • Evita pe cat posibil purtarea papuclor inchisi. Sa alegi perechi de papuci mai mari si mai bine ventilati
 • Evita sosetele din materiale sintetice si sa le alegi in schimb pe cele din bumbac

Sfat: citeste articolul despre Tinedol, o crema cu care unii spun ca au scapat de onicomicoza.

Fungalor

Medicamentele folosite pentru tratarea onicomicozei pot sa fie de folosire pe cale topica, sub forma de creme speciale, de solutii sau de oja speciala pentru unghii sau chiar si medicamente administrate pe cale orala in cazurile mai avansate.

Semnele de imbunatatire o sa apara incet, din moment ce acestea depind de procesul de crestere a unghiei, care este foarte incet si greoi. Unghiile ar putea sa aiba nevoie de o perioada de pana la 12 luni pentru a creste din nou complet si, in mod obisnuit, tratamentul ar trebui sa fie mentinut in aceasta perioada. Persistenta este cea mai importanta parte a unui tratament de succes.

Tipul de tratament care e necesar va depinde de cat este de avansata infectia, lucru care ar trebui sa fie determinat de catre un medic dermatolog. Evita folosirea medicamentelor ce au fost prescrise pentru alti oameni, pentru ca ar putea sa mascheze trasaturi importante pentru un diagnostic in cazul tau, ceea ce iti va complica tratamentul recomandat de catre un medic.

10/102 ratings
te-a ajutat aceast articol? dă-i un vot

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here