Aloe vera planta – sfaturi pentru îngrijirea plantei

aloe vera planta ingrijire

Aloe vera planta de apartament suculentă și frumoasă. Această plantă este utilă, deoarece gelul din frunzele sale poate fi folosit pentru tratarea tăieturilor ușoare și a rănilor atunci când este aplicat local.

Ce este aloe vera?

Aloe vera este o plantă medicinală folosită de mii de ani pentru a trata diferite probleme de sănătate. Cremele, gelurile și unguentele cu aloe vera conțin un gel care se găsește în frunzele plantei.

Aceste produse pot fi aplicate local pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii. Aloe vera este vândut și sub formă de capsule ce pot fi folosite p,entru promovarea sănătății și bunăstării.

Este relativ simplu să scoți gelul de aloe din frunze. Ai nevoie de o plantă matură care are cel puțin câțiva ani.

Alege 3-4 frunze groase din secțiunile exterioare ale plantei. Asigură-te că frunzele sunt sănătoase. Taie-le aproape de tulpină. Majoritatea substanțelor nutritive benefice se găsesc la baza frunzelor.

Spală și usucă frunzele. Taie marginile înțepătoare ale frunzelor cu un cuțit. Folosindu-ți degetele sau un cuțit, separă gelul de frunze. Lasă seva galbenă să se scurgă din frunze. Acesta este latexul de aloe vera. Taie gelul de aloe în felii sau cuburi.

aloe in lingura

Aloe vera planta – cum se plantează?

Aloe vera planta are tulpini foarte scurte, frunze groase, verzui, cărnoase care ies din tulpina centrală. Marginea frunzei este zimțată.

Planta nu apreciază lumina directă a soarelui, deoarece aceasta are tendința de a usca prea mult planta și de a-i îngălbeni frunzele. Poți păstra planta de aloe într-un ghiveci lângă fereastra din bucătărie pentru a o utiliza frecvent, dar ai grijă să nu fie atinsă direct de razele soarelui.

Este foarte important să alegi, prima dată, tipul potrivit de ghiveci. Se recomandă un ghiveci făcut din teracotă sau dintr-un material similar poros, deoarece permite solului să se usuce bine între udări. În plus, este suficient de greu pentru a împiedica răsturnarea plantei.

De asemenea, se poate folosi și un ghiveci din plastic, deși acesta va menține mai multă umiditate.

Atunci când alegi un ghiveci, asigură-te că alegi unul care are cel puțin o gaură de scurgere în partea de jos. Plantele de Aloe vera sunt rezistente, dar dacă apa nu se scurge poate provoca putrezirea și ofilirea plantei.

aloe in seraPlantele de Aloe sunt suculente, deci ar fi bine să folosești un amestec bine drenat, cum ar fi cel pentru cactuși. Nu folosi sol de grădină. Un amestec bun ar trebui să conțină perlit sau bucăți de scoarță.

Nu este necesar un strat de pietriș pe fundul ghiveciului. Acesta strat doar ocupă un spațiu pe care rădăcinile ar putea s-l folosească altfel.

După ce ai ales ghiveciul potrivit clătește-l și lasă-l să se usuce bine. Pune peste orificiul de scurgere al ghiveciului o bucată de prosop de hârtie sau ziar pentru a împiedica solul să cadă și a permite scurgerea corectă a apei.

Pregătește apoi planta. Scoate planta din vasul actual și elimină excesul de murdărie de pe rădăcini, având grijă să nu deteriorezi rădăcinile.

Dacă plante are pui, îndepărteaz-i acum. Dacă are o tulpină foarte lungă, care nu încape în ghiveci, poți să o tai parțial.

Umple aproximativ o treime din ghiveci cu un amestec bine drenat, apoi așază planta în ghiveci. Continuă să adaugi pământ în jurul plantei. Frunzele de jos ale plantei de aloe ar trebui să stea chiar deasupra solului. Nu uda planta după plantare.

După ce ai plantat planta de aloe vera nu o uda cel puțin o săptămână. Acest lucru va reduce șansa de a putrezi și-i va oferi plantei suficient timp pentru a face noi rădăcini. Păstrează planta într-un loc cald, în care primește lumină puternică, dar indirectă.

frunze verzi carnoase

Cum ai grijă de planta de aloe vera?

Această plantă trebuie ținută la o temperată cuprinsă între 13 și 27 grade C. Din mai până în septembrie poți ține planta în aer liber fără probleme, dar adu-o seara în casă dacă nopțile sunt reci.

Fertilizarea plantei se face doar primăvara și vara (nu mai mult de o dată pe lună).

Udarea plantei de aloe se face rar. După udare solul ar trebui să se simtă umed și trebuie lăsat să se usuce într-o oarecare măsură înainte de a fi udat din nou.D acă solul rămâne prea umed, rădăcinile plantei pot putrezi.

Planta de aloe trebuie udată la fiecare 2-3 săptămâni primăvara și vara, iar toamna și iarna la fiecare 4-6 săptămâni.

Cum se utilizează gelul de aloe?

frunza taiata bucatiPoți aplica gelul de aloe direct pe piele sau îl poți folosi pentru a-ți crea un produs cosmetic. De asemenea, gelul de aloe poate fi adăugat în alimente, smoothie-uri, băuturi.

Pentru a prepara suc de aloe, folosește o cană de lichid pentru fiecare 2 linguri de gel de aloe. Poți adăuga și fructe. Folosește un blender pentru a amesteca ingredientele.

Poți păstra gelul de aloe vera în congelator dacă nu ești pregătit să-l folosești imediat.

Aloe vera – beneficii pentru sănătate

Există o mulțime de moduri în care poți utiliza aloe vera pentru a te bucura de beneficiile sale. Iată care sunt beneficiile sale:

Vindecă arsurile

Datorită proprietăților sale calmante, hidratante și răcoritoare, aloe vera este adesea utilizată pentru tratarea arsurilor.

Un studiu din 2013 cu 50 de participanți a constatat că persoanele care au folosit gel de aloe vera pentru tratarea arsurilor superficiale au obținut rezultate mai bune decât persoanele care au folosit o cremă pentru arsuri.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări care să demonstreze că gelul de aloe poate fi benefic pentru vindecarea rănilor.

Dacă ai o arsură solară, aplică aloe vera de câteva ori pe zi pe zona afectată. Dacă ai o arsură severă, discută cu mediul înainte de a folosi aloe vera.

Susține sănătatea digestivă

Consumul de aloe vera poate fi benefic pentru tractul digestiv și poate ajuta la vindecarea afecțiunilor stomacului, inclusiv sindromul de intestin iritabil (SII).

O analiză din 2018 a analizat trei studii pe 151 de persoane. Rezultatele studiilor au arătat că aloe vera a îmbunătățit semnificativ simptomele SII în comparație cu un placebo. Nu au fost raportate efecte adverse.

În plus, aloe vera poate ajuta la inhibarea creșterii bacteriei H. pylori, care se găsește în tractul digestiv și poate provoca ulcer.

Susține sănătatea bucală

Pasta de dinți și apa de gură cu aloe sunt bune pentru îmbunătățirea igienei orale și reducerea plăcii. Rezultatele unui studiu din 2017 au arătat că persoanele care au folosit pastă de dinți cu aloe și-au îmbunătățit semnificativ sănătatea orală.

frunza aloe veraStudiul a inclus 40 de adolescenți care au fost împărțiți în 2 grupuri. Fiecare grup a folosit fie o pastă de dinți cu aloe vera, fie o pastă de dinți cu triclosan, de 2 ori pe zi.

După 30 de zile, pasta de dinți cu aloe vera s-a dovedit a fi mai eficientă decât pasta de dinți cu triclosan în prevenirea plăcii și gingivitei.

Elimină acneea

Utilizarea de aloe vera pe față poate ajuta la eliminarea acneei. Produsele pentru acnee fabricate cu aloe pot fi mai puțin iritante pentru piele decât tratamentele tradiționale pentru acnee.

Ameliorează fisurile anale

Dacă ai fisuri anale, aplicarea unei creme cu aloe vera pe zona afectată, de mai multe ori pe zi, te poate ajuta să scapi mai repede de ele.

Un studiu din 2014 a arătat că utilizarea unei creme care conține pulbere de aloe vera a fost eficientă în tratarea fisurilor anale cronice. Oamenii au folosit crema cu aloe de 3 ori pe zi, timp de 6 săptămâni.

Aloe vera este sigur de utilizat?

Aloe vera este sigur pentru majoritatea oamenilor. În general, este bine tolerat, deși pot apărea iritații ale pielii sau reacții alergice. Nu se recomandă aplicarea gelului de aloe vera pe tăieturi sau arsuri grave.

Nu utiliza aloe dacă ești alergic la usturoi, ceapă sau lalele. Nu consuma aloe vera dacă ai următoarele afecțiuni: tulburări renale, boala crohn, hemoroizi, colită ulcerativă, afecțiuni cardiace, diabet.

Sursa:

  • healthline.com

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here