Aloe vera gel – beneficii și mod de utilizare

aloe vera gel

Aloe vera gel – unul dintre cele mai utilizate remedii pentru afecțiuni topice ale pielii.

Aloe vera sau Aloe barbadensis este o plantă groasă, cu tija scurtă, care stochează apa în frunzele sale. Planta este originară din Africa de Nord, Europa de Sud și Insulele Canare. Astăzi, planta este cultivată în clima tropicală din întreaga lume.

Aloe vera gel este folosit pe scară largă pentru ameliorarea arsurilor solare, dar poate fi utilizat și în alte scopuri.

Aloe vera gel – beneficii

În rândurile de mai jos vei găsi beneficiile potențiale ale gelului de aloe vera pentru sănătate.

Conține compuși vegetali sănătoși

Industriile cosmetice, farmaceutice și alimentare utilizează aloe vera pe scară largă. Aloe vera este cunoscută pentru frunzele sale verzi, groase, ascuțite și cărnoase, care pot crește până la 3-50 centimetri lungime.

Fiecare frunză conține un țesut subțire care stochează apa. Acest țesut umplut cu apă este de fapt gelul pe care îl folosesc oamenii.

Aloe vera gel conține majoritatea compușilor bioactivi benefici din plantă, inclusiv vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți.

aloe veraAre proprietăți antioxidante și antibacteriene

Antioxidanții sunt importanți pentru sănătate. Aloe vera gel conține antioxidanți puternici care aparțin unei familii numeroase de substanțe cunoscute sub numele de polifenoli.

Acești polifenoli, împreună cu alți compuși din aloe vera ajută la inhibarea creșterii anumitor bacterii care pot provoca infecții la om. Aloe vera este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiseptice.

Accelerează vindecarea rănilor

Aloe vera gel este folosit de mult timp pentru tratarea rănilor și a arsurilor solare. Preparatele de aloe vera erau folosite ca produse pentru protejarea pielii încă din 1810-1820.

Studiile sugerează că aloe vera gel este un tratament topic eficient pentru arsurile de gradul I și II.

De exemplu, o analiză a unor studii experimentale a arătat că aloe vera ar putea reduce timpul de vindecare a arsurilor cu aproximativ 9 zile, comparativ cu medicamentele convenționale. De asemenea, a ajutat la prevenirea mâncărimilor, infecțiilor și înroșirii pielii.

Încă nu există dovezi concludente că aloe vera poate ajuta la vindecarea altor tipuri de răni.

Reduce placa dentară

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni cariile dentare și bolile gingivale este de a reduce acumularea de placă dentară. Într-un studiu efectuat pe 300 de persoane sănătoase, cercetătorii au comparat scuul de aloe vera 100% pur cu clorhedixina, ingredientul standard din apa de gură.

frunze verziDupă 4 zile, s-a dovedit că sucul de aloe vera a fost la fel de eficient ca clorhexidina în reducerea plăcii dentare.

Aleo vera este eficientă în reducerea bacteriei Steptorcoccus mutans dar și a drojdiei Candida albicans.

Ajută la tratarea aftelor

Majoritatea oamenilor se confruntă cu afte cel puțin o dată în viață. Acestea se formează, de obicei, sub buză, în interiorul gurii și dispar după aproximativ o săptămână.

Într-un studiu, aloe vera gel nu doar că a accelerat vindecarea aftelor, dar a redus și durerea asociată cu acestea.

Reduce constipația

Aloe vera poate ajuta, de asemenea, la tratarea constipației. De această dată, latexul, nu gelul, oferă aceste beneficii. Latexul este un reziduu galben lipicios. Compusul cheie responsabil de acest efect se numește aloină sau barbaloină și are efecte laxative.

Contrar credinței populare, aloe vera nu pare să fie eficientă împotriva altor afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau bolile inflamatorii ale intestinului.

Poate îmbunătăți aspectul pielii și preveni ridurile

gel beneficiiExistă câteva dovezi care sugerează că aloe vera gel poate încetini îmbătrânirea pielii. Într-un studiu din 2009, efectuat pe 30 de femei cu vârsta peste 45 de ani, administrarea de aloe vera gel a crescut producția de colagen și a îmbunătățit elasticitatea pielii pe o perioadă de 90 de zile.

Scade nivelul zahărului din sânge

Oamenii folosesc unoeri aloe vera ca remediu pentru diabet. Acest lucru se datorează faptului că poate spori sensibilitatea la insulină și poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei.

De exemplu, o analiză a 8 studii a descoperit că aloe vera ar putea oferi beneficii importante pentru persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2 datorită efectelor sale asupra nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu recomandă utilizarea aloe vera în acest scop.

Ameliorează arsurile la stomac

Boala de reflux gastroesofagian este o tulburare digestivă care duce adesea la arsuri la stomac. O analiză din 2010 a sugerat că consumul de 30-60 grame de aloe vera gel poate reduce severitatea simptomelor bolii. De asemenea, poate îmbunătăți digestia.

Menține produsele proaspete

Un studiu din 2014 a analizat plantele de roșii acoperite cu aloe vera gel. Rezultatele au arătat că aloe vera gel a blocat creșterea multor tipuri de bacterii dăunătoare.

Un studiu cu mere a avut aceleași rezultate. Asta înseamnă că aloe vera gel ar putea ajuta fructele și legumele să rămână proaspete chiar dacă nu se folosesc substanțe chimice periculoase care să prelungească durata de valabilitate a produselor.

Cum să utilizezi aloe vera gel?

planta beneficiiDacă te confrunți cu o afecțiune cronică a pielii, ar fi bine să consulți un medic dermatolog înainte de a aplica orice produs pe piele.

Pentru arsuri minore, aplică aloe vera gel pe zona afectată de până la 3 ori pe zi. De asemenea, s-ar putea să fie necesar să protejezi zona cu tifon.

În timp ce aloe vera ajută la calmarea arsurilor solare, cercetările arată că nu este eficientă în a preveni arsurile solare, așadar asigură-te că folosești protecție solară zilnic.

Dacă ai o tăietură minoră, îți recomand să încerci aloe vera gel. Structura sa moleculară ajută la vindecarea rapidă a rănilor și minimizează cicatricile prin stimularea colagenului și combaterea bacteriilor. Aplică gelul de până la 3 ori pe zi.

Aloe vera gel poate ajuta și la tratarea pielii uscate. Schimbă-ți hidratanul obișnuit cu aloe! Efectele hidratante ale aloe pot ajuta la ameliorarea mâncărimilor asociate cu eczeme.

Aloe vera poate ajuta și la ameliorarea inflamației și a mâncărimii cauzate de psoriazis. Pentru cele mai bune rezultate, aplică aloe vera gel de două ori pe zi pe zona afectată a pielii.

Datorită efectelor antiinflamatorii ale aloe vera, gelul poate ajuta la tratarea formelor inflamatorii ale acneei, cum ar fi nodulii și pustulele. Aplică gelul cu un tampon de bumbac direct pe coș de trei ori pe zi.

Reacții adverse

Aloe vera este un remediu sigur, cu puține efecte secundare cunoscute. Totuși, utilizarea orală a aloe vera poate provoca crampe stomacale sau diaree, datorită efectelor sale laxative.

Este recomandat să eviți aloe vera dacă ai o arsură severă sau alte răni grave.

Unii utilizatori pot prezenta mâncărimi sau arsuri ușoare pe măsură ce gelul de aloe vera pătrunde în piele. Cu toate acestea, dacă apar erupții cutanate, sau dacă ai o sensibilitate la gel ar trebui să nu-l mai folosești.

Surse:

  • medicalnewstoday.com
  • healthline.com

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here