Ceai de hibiscus – Ajută la slăbit? Vezi rezultatele studiilor

ceai de hibiscus

Ceai de hibiscus –  un ceai din plante cu multe beneficii pentru sănătate. Ceaiul de hibiscus are o aromă similară cu cea a ceaiului de merișoare și poate fi savurat atât cald, cât și rece.

Cercetările au descoperit că ceaiul de hibiscus are o serie de beneficii pentru sănătate, arătând că poate scădea tensiunea arterială și chiar poate ajuta la pierderea în greutate.

Ceai de hibiscus – beneficii pentru sănătate

Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Ceaiul de hibiscus poate scădea tensiunea arterială. În timp, hipertensiunea arterială poate slăbi inima. De asemenea, hipertensiunea este asociată cu un risc crescut de boli de inimă.

Mai multe studii au descoperit că ceaiul de hibiscus poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică. Într-un studiu, 65 de persoane cu tensiune arterială crescută au primit ceai de hibiscus sau un placebo.

După 6 săptămâni, cei care au băut ceai de hibiscus au avut o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice.

În mod similar, o analiză din 2015 a 5 studii a constatat că ceaiul de hibiscus a scăzut atât tensiunea arterială sistolică, cât și tensiunea diastolică cu o medie de 7.58 mmHg și respectiv 3.53 mmHg.

Deși ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, nu este recomandat celor care iau hidroclorotiazidă, un tip de diuretic utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale crrescute, deoarece poate interacționa cu medicamentul.

ceainic cu ceai de hibiscusEste bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt moleculele care ajută la combaterea compușilor numiți radicali liberi, care provoacă daune celulelor. Ceaiul de hibiscus este bogat în antioxidanți puternici și, prin urmare, poate ajuta la prevenirea daunelor și bolilor cauzate de radicalii liberi.

Într-un studiu efectuat pe șobolani, extractul de hibiscus a crescut numărul de enzime antioxidante și a redus efectele nocive ale radicalilor liberi cu până la 92%.

Un alt studiu pe șobolani a avut rezultate similare, arătând că părți ale plantei de hibiscus, cum ar fi frunzele, au proprietăți antioxidante puternice.

În studiile pe animale s-au folosit doze concentrate de extract de hibiscus. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care antioxidanții din ceaiul de hibiscus pot afecta oamenii.

Poate ajuta la scăderea colesterolului

Unele studii au desoperit că ceaiul de hibiscus poat ajuta la scăderea nivelului de colesterol, care este un alt factor de risc pentru bolile de inimă. Într-un studiu, 60 de persoane cu diabet au primit fie ceai de hibiscus, fie ceai negru.

După o lună, cei care au băut ceai de hibiscus au experimentat creșterea colesterolului HDL (bun) și scăderea colesterolului total, al colesterolului LDL (rău) și al trigliceridelor.

Un alt studiu efectuat pe cei cu sindrom metabolic a arătat că administrarea zilnică a 100 mg de extract de hibiscus a fost ascoiată cu scăderea colesterolului total și creșterea colesterolului HDL.

ceai hibiscusCu toate acestea, alte studii au arătat că ceaiul de hibiscus nu are un impact atât de mare asupra colesterolului din sânge. De fapt, o analiză a 6 studii care a inclus 471 de participanți a concluzionat că ceaiul de hibiscus nu a redus semnificativ nivelul colesterolului din sânge sau al trigliceridelor.

Mai mult, majoritatea studiilor care arată că ceaiul de hibiscus are un efect benefic asupra nivelului de grăsime din sânge au fost limitate la pacienții cu afecțiuni specifice, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul.

Poate susține sănătatea ficatului

Ficatul este esențial pentru sănătatea generală. Interesant este faptul că studiile au arătat că hibiscusul poate promova sănătatea ficatului și îl poate ajuta să funcționeze eficient.

Un studiu efectuat pe 19 persoane supraponderale a constatat că administrarea extractului de hibiscus timp de 14 săptămâni a îmbunătățit steatoza hepatică.

Această afecțiune se caracterizează prin acumularea de grăsimi în ficat, care poate duce la insuficiență hepatică.

Toate aceste studii au evaluat efectele extractului de hibiscus mai degrabă decât ale ceaiului de hibiscus.

ceai hibiscus beneficiiPoate promova pierderea în greutate

Mai multe studii sugerează că ceaiul de hibiscus poate fi asociat cu pierderea în greutate și poate proteja împotriva obezității. Un studiu a oferit la 36 de participanți supraponderali, fie extract de hibiscus, fie un placebo.

După 12 săptămâni, extract de hibiscus a redus greutatea corporală, grăsimea și indicele de masă corporală.

Administrarea de extract de hibiscus la șoareci obezi timp de 60 de zile a dus la o reducere a greutății corporale.

Cercetările actuale se limitează la studii care utilizează doze concentrate de extract de hibiscus. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul în care ceaiul de hibiscus poate influența pierderea în greutate.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Hibiscusul este bogat în polifenoli – compuși care s-au dovedit a avea proprietăți puternice anticancer. Studiile în eprubete au avut rezultate impresionante în ceea ce privește efectul potențial al extractului de hibiscus asupra celulelor canceroase.

De asemenea, s-a demonstrat că extractul de hibiscus inhibă celulele canceroase la stomac cu până la 52% în alte studii în eprubete.

fructe de hibiscusAr putea ajuta la combaterea bacteriilor

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care pot povoca o varietate de infecții, variind de la bronșită la pneumonie și infecții ale tractului urinar.

Pe lângă faptul că are proprietăți antioxidante și anticanceroase, hibiscusul ar putea ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene.

De fapt, un studiu în eprubete a constatat că extractul de hibiscus inhibă activitatea bacteriei E.coli. Această bacterie poate provoca simptome precum crampe, gaze și diaree.

Cu toate acestea, niciun studiu pe oameni nu a analizat efectele antibacteriene ale ceaiului de hibiscus.

Crește imunitatea

Ceaiul de hibiscus conține cantități mari de vitamine și minerale care întăresc sistemul imunitar. Acest tip de ceai conține vitamina C care te poate ajuta să te ferești de gripă și răceală.

Studiile au arătat că vitamina C joacă un rol important în sănătatea umană. Această vitamină ajută la conversia colesterolului în acizi biliari, ajutând la scăderea colesterolului LDL.

Vitamina C transformă, de asemenea, aminoacizii în serotonină – hormonul fericirii – și îmbunătățește starea de spirit. În plus, vitamina C poate preveni reacțiile alergice și poate combate infecțiile.

ceai gustos si sanatosPrevine pietrele la rinichi

Un studiu a analizat efectele consumului de ceai de hibiscus asupra pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi se formează atunci când există o acumulare de oxalați de calciu în urină.

Aceste pietre sunt dureroase și ies cu greu din corp. Un studiu pe șobolani a analizat capacitatea hibiscusului de a preveni transformarea cristalelor de oxalat de calciu în pietre. Studiul a arătat că ceaiul de hibiscus poate fi eficient în prevenirea calculilor renali.

Ameliorează durerile menstruale

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de hibiscus includ ameliorarea crampelor și durerilor menstruale. Ceaiul de hibiscus ajută și la restabilirea echilibrului hormonal care poate reduce simptomele menstruației, cum ar fi schimbări de dispoziție, depresie și supraalimentare.

Efectele secundare ale ceaiului de hibiscus

Deși ceaiul de hibiscus poate îmbunătăți sănătatea și poate ajuta la scăderea în greutate, poate avea și efecte negative. Iată cine nu ar trebui să consume ceai de hibiscus:

  • Femeile însărcinate – ceiaul de hibiscus nu este recomandat femeilor gravide. Efectele secundare sunt mai puțin frecvente, dar pot include dureri temporare de stomac, gaze, constipație, greață, urinare dureroasă.
  • Persoanelor cu tensiune arterială scăzută – beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de hibiscus includ scăderea tensiunii arteriale, prin urmare nu este recomandat celor care au tensiune arterială scăzută, deoarece poate provoca amețeli, leșin sau chiar leziuni la nivelul inimii sau creierului.
  • Persoanelor care suferă de diabet – hibiscusul poate reduce niveul zahărului din sânge, de aceea este recomandat ca persoanele care au diabet să discute cu mediul înainte de a consuma ceai de hibiscus.

Cum se prepară ceaiul de hibiscus?

paharCeaiul de hibiscus este aromat și ușor de preparat. Trebuie doar să adaugi florile uscate de hibiscus într-un ceainic și să torni apă clocotită peste ele.

Lasă ceaiul la infuzat timp de 5 minute, apoi strecoară-l și îndulcește-l dacă dorești. Ceaiul de hibiscus poate fi consumat cald sau rece.

Ceaiul de hibiscus este disponibil și în pliculețe de ceai care pot fi puse în apă fierbinte.

Sursă:

  • healthline.com

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here