Ceai de mușețel – beneficii pentru sănătate și contraindicații

ceai de musetel

Ceai de mușețel – remediu natural pentru multe afecțiuni. Pentru a se putea prepara ceai de mușețel, florile sunt uscate și apoi infuzate în apă fierbinte. Mulți oameni consumă ceaiul de mușețel ca o alternativă fără cofeină la ceaiul negru sau verde.

Acest ceai este plin de antioxidanți care pot juca un rol important în reducerea riscului de apariție a mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer. Mușețelul poate îmbunătăți calitatea somnului și ajuta digestia.

Beneficiile ceaiului de mușețel

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Mueșețelul conține apigenină, un antioxidant care se leagă de anumiți rceptori din creier care pot induce somnolența și reduce insomnia.

Într-un studiu, femeile postpartum care au băut ceai de mușețel timp de 2 săptămâni au raportat o calitate a somnului mai bună comparativ cu femeile care nu au băut ceai de mușețel. De asemenea, au avut mai puține simptome de depresie, care sunt adesea legate de problemele de somn.

Un alt studiu a constatat că persoanele care au consumat 270 mg de extract de mușețel de 2 ori pe zi timp de 28 de zile au adormit cu 15 minute mai repede decât cei care nu au consumat extractul.

flori de musetel uscateAceste descoperiri sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectele ceaiului asupra somnului. Cu toate acestea, ar fi bine să încerci să bei ceai de mușețel înainte de culcare dacă ai probleme cu somnul.

Poate susține sănătatea tractului digestiv

Digestia corectă este extrem de importantă pentru sănătatea generală. Dovezi limitate sugerează că mușețelul poate fi eficient pentru promovarea unei digestii mai bune prin reducerea riscului anumitor afecțiuni gastro-intestinale.

Câteva studii pe șoareci au descoperit că extractul de mușețel are potențialul de a proteja împotriva diareei. Acest efect se datorează proprietăților sale antiinflamatorii.

Un alt studiu efectuat pe șobolani a arătat că mușețelul este util în prevenirea ulcerului gastric, deoarece poate reduce aciditatea din stomac și poate inhiba dezvoltarea bacteriilor care contribuie la apariția ulcerului.

În ciuda acestor descoperiri, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a confirma rolul mușețelului în digestie.

În mod tradițional, ceaiul de mușețel a fost utilizat pentru tratarea mai multor afecțiuni digestive, inclusiv greață și gaze.

Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Antioxidanții găsiți în ceaiul de mușețel au fost asociați cu o incidență mai mică a anumitor tipuri de cancer. Mușețelul conține apigenină. Studiile în eprubete au arătat că apigenina combate celulele canceroase, în special cele din tractul digestiv, prostată, uter, sân și piele.

ceasca ceai musetelÎn plus, un studiu efectuat pe 537 de persoane a observat că persoanele care au băut ceai de mușețel de 2-6 ori pe săptămână au avut mai puține șanse de a dezvolta cancer tiroidian decât cele care nu au băut ceai de mușețel.

Aceste descoperiri sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili rolul ceaiului de mușețel în prevenirea cancerului.

Poate controla nivelul zahărului din sânge

Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Proprietățile sale antiinflamatorii pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului, care se produce atunci când nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat.

Sănătatea pancreasului este extrem de importantă, deoarece acesta produce insulină, hormonul responsabil cu eliminarea zahărului din sânge.

Într-un studiu realizat pe 64 de persoane cu diabet, cele care au consumat ceai de mușețel zilnic la mese timp de 8 săptămâni au avut niveluri de zahâr în sânge semnificativ mai mici decât cei care au băut apă.

În plus, mai multe studii pe animale sugerează că ceaiul de mușețel poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate preveni creșterea nivelului de zahăr după masă.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Ceaiul de mușețel este bogat în flavone, un tip de antioxidanți. Flavonele au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

ceaiUn studiu efectuat pe 64 de pacienți cu diabet a constatat că cei care au băut ceai de mușețel au prezentat îmbunătățiri remarcabile ale nivelului colesterolului total, al trigliceridelor și al nivelului de colesterol LDL comparativ cu cei care au băut apă.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul ceaiului de mușețel în promovarea sănătății inimii, dar cu siguranță nu este rău să-l incluzi în dieta ta.

Poate întări imunitatea

Multe studii au arătat că ceaiul de mușețel poate preveni dezvoltarea unor boli. Acest tip de ceai combate bacteriile dăunătoare și are capacitatea de a stimula sistemul imunitar. Ceaiul de mușețel este folosit adesea pentru prevenirea și tratarea răcelii, dar și pentru calmarea durerii în gât.

Poate reduce spasmele musculare

Potrivit unui studiu, ceaiul de mușețel poate ajuta la calmarea durerii. Acesta relaxează uterul și scade producția de prostaglandine (substanțe asemănătoare hormonilor care provoacă inflamații și durere).

Tratează rănile și afecțiunile pielii

Știai că ceaiul de mușețel a fost folosit de romani, greci și egipteni pentru tratarea rănilor și accelerarea vindecării? Acest lucru se datorează faptului că mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. De asemenea, vindecă anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema.

musetelAmeliorează anxietatea

Există unele dovezi că mușețelul poate reduce severitatea anxietății și depresiei. Ceaiul de mușețel acționează ca un sedativ natural eficient.

Reduce acneea

Ceaiul de mușețel te poate ajuta să scapi de acnee. Acesta ajută la estomparea petelor, la eliminarea cicatricilor și la combatera coșurilor, deoarece are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice.

În plus, ceaiul de muețel este plin de antioxidanți și protejează pielea de efectele radicalilor liberi. În plus, accelerează regenerarea celulară și încetinește procesul de îmbătrânire.

Tratează arsurile solare

Razele ultraviolete nocive ale soarelui pot afecta grav pielea. Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, calmante și antiinflamatoare.

Prepară ceaiul, lasă-l să se răcească bine, apoi înmoaie un prosop în el și aplică-l în zona arsă de soare.

Ajută la eliminarea mătreții

Te-ai săturat de mătreață? Bea o ceașcă de ceai de mușețel. Ceaiul de mușețel ajută la eliminarea și prevenirea mătreții și calmează scalpul iritat. Poți folosi ceaiul de mușețel și pentru a-ți clăti părul după ce-l speli.

Previne pierderea osoasă

ceai savuratUnii susțin că ceaiul de mușețel poate juca un rol în prevenirea pierderii osoase care duce la afecțiuni precum osteoporoza.

Ceai de mușețel – efecte adverse

Consumul de ceai de mușețel este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor. Însă, produsele cosmetice care conțin mușețel pot fi iritante pentru ochi dacă intră in contact direct cu ei. Acest lucru poate duce la conjunctivită care reprezintă inflamația mucoasei ochiului.

Următoarele grupuri de oameni ar trebui să evite mușețelul, cu excepția cazului în care medicul le recomandă să-l consume:

  • Persoane cu antecedente de alergii severe, în special la polen – mușețelul poate fi contaminat cu polen de la alte plante și poate provoca o reacție alergică.
  • Persoanele care au avut o reacție alergică la produsele cu mușețel – acestea ar trebui să evite mușețeul, deoarece reacțiile alergice se pot agrava în timp.
  • Sugarii și copiii foarte mici – ceaiul de mușețel, similar cu mierea și alte produse naturale, poate fi contaminat cu spori bacterieni care provoacă botulism.

Persoanele interesate să încerce ceaiul de mușețel ar trebui să-l consume ca supliment și nu ca înlocuitor al unui medicament.

Surse:

  • healthline.com
  • medicalnewstoday.com

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here