Ghimbir beneficii dovedite – de ce să adaugi ghimbirul în alimentația ta?

ghimbir beneficii sanatate

Ghimbir beneficii pentru organism, susținute de cercetări științifice. Ghimbirul este o planta cu flori, originară din Asia de Sud-Est. Este printre cele mai sănătoase (și mai delicioase) condimente de pe planetă. Aparține familiei Zingiberaceae și este strâns legat de turmeric și cardamom.

Rizomul plantei este partea folosită în mod obișnuit ca condiment. Este denumită adesea rădăcină de ghimbir, sau pur și simplu ghimbir.

Ghimbirul poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pulbere, ulei, ceai sau suc. Este un ingredient adăugat frecvent în rețete. Este adăugat în produsele alimentare și in produsele cosmetice.

Ghimbir beneficii susținute de cercetări științifice

Conține gingerol, un compus care are proprietăți medicinale puternice

Ghimbirul are o istorie foarte lungă în medicina tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a îmbunătăți digestia, a reduce greața și a combate gripa și raceala. Parfumul și aroma ghimbirului provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul.

Gingerolul este principalul compus bioactiv al ghimbirului. Este responsabil pentru o mare parte din proprietățile medicinale ale ghimbirului.

Gigerolul are efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice, potrivit cercetătorilor. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantități excesive de radicali liberi în organism.

Poate trata greața

greata femeie insarcinataGhimbirul pare a fi extrem de eficient împotriva greței. Poat ajuta la ameliorarea senzației de greață la persoanele supuse anumitor tipuri de intevenții chirurgicale. Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, la greața legată de chimioterapie, dar sunt necesare studii mai ample la om.

Cu toate acestea, poate fi cel mai eficient atunci când vine vorba de greața legată de sarcină, cum ar fi greața de dimineață.

Potrivit unei analize a 12 studii care a inclus un total de 1278 de femei însărcinate, 1.1-1.5 grame de ghimbir, pot reduce semnificativ greața.

Cu toate acestea, această analiză a concluzionat că ghimbirul nu a avut niciun efect asupra vărsăturilor.

Deși ghimbirul este considerat sigur, este recomandat să discutați cu medicul înainte de a-l consuma, dacă sunteți gravidă.

Se recomandă ca femeile însărcinate care se apropie de travaliu sau care au avut un avort spontan să evite ghimbirul. Ghimbirul este contraindicat la persoanele cu antecedente de sângerări vaginale și tulburări de coagulare.

Poate ajuta la scăderea în greutate

Ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate, potrivit studiilor efectuate pe oameni și animale. O analiză din 2019 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală.

Un studiu din 2016 realizat pe 80 de femei obeze a constatat că ghimbirul ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a nivelului de insulină din sânge. pudra de ghimbir beneficiiNivelurile ridicate de insulină din sânge sunt asociate cu obezitatea. Participanții la studiu au primit doze zilnice relativ mari – 2 grame – de pudră de ghimbir timp de 12 săptămâni.

O analiză din literatura de specialitate a alimentelor funcționale din 2019 a concluzionat, de asemenea, că ghimbirul a avut un efect pozitiv asupra obezității și a pierderii în greutate. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare.

Rolul ghimbirului în prevenirea obezității a fost dovedit în studiile pe animale. Șobolanii și soarecii care au consumat apă de ghimbir sau extract de ghimbir au scăzut în greutate, chiar și atunci când au fost hrăniți cu alimente bogate în grăsimi.

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației.

Poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei

osteoartrita genunchi ghimbirFoarte mulți oameni suferă de osteoartrită. Această boală se manifestă prin dureri articulare și rigiditate. În urma unei analize, s-a constatat că persoanele care au folosit ghimbir pentru a trata osteoartrita s-au bucurat de ameliorarea smnificativă a durerii și dizabilității.

Totuși aproape 22% dintre participanții la studiu au renunțat la consumul de ghimbir, deoarece au avut probleme cu stomacul sau nu au suportat gustul ghimbirului.

Participanții la studiu au primit între 500 mg și 1 gram de ghimbir în fiecare zi, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 12 săptămâni. Majoritatea dintre ei au fost diagnosticați cu osteoartrita genunchiului.

Poate reduce nivelul zahărului din sânge

Ghimbirul poate avea proprietăți antidiabetice puternice. Într-un studiu din 2015 realizat pe 41 de participanți cu diabet zaharat de tip 2, 2 grame de pudra de ghimbir pe zi au scăzut glicemia cu 12%.

De asemenea, au îmbunătățit dramatic hemoglobina A1C (HbA1c), un marker pentru nivelurile de zahăr din sânge. HbA1C a fost redus cu 10% pe o perioadă de 12 săptămâni.

Poate ajuta la tratarea indigestiei cronice

indigestieIndigestia cronică se caracterizează prin durere și disconfort în partea superioară a stomacului. Se crede că golirea întarziată a stomacului este un factor principal al indigestiei. S-a demonstrat că ghimbirul accelerează golirea stomacului.

Persoanelor cu dispepsie funcțională (indigestie fără o cauză cunoscut), li s-au administrat fie capsule de ghimbir, fie un placebol într-un mic studiu din 2011. O oră mai târziu li s-a dat la toți supă.

A durat 12.3 minute până când stomacul s-a golit la persoanele care au consumat ghimbir. La cei care au primit placebo a durat 16.1 minute.

Aceste efecte au fost observate și la persoanele fără indigestie. Într-un studiu din 2008 realizat de unii membri ai aceleași echipe de cercetare, 24 de persoane sănătoase au primit capsule de ghimbir sau un placebo. Tuturor li s-a dat supă o oră mai târziu.

Consumul de ghimbir, spre deosebire de placebo a accelerat semnificat golirea stomacului. A durat 13.1 minute la persoanele care au primit ghimbir și 26.7 minute la persoanele care au primit placebo.

Poate reduce semnificativ durerile menstruale

dureri menstruale ghimbir-beneficiiDismenoreea se referă la durerea resimțită în timpul ciclului menstrual. Ghimbirul a fost folosit dintotdeauna la ameliorarea durerilor, inclusiv a durerilor menstruale.

Într-un studiu din 2009, 150 de femei au primit instrucțiuni să ia fie ghimbir, fie un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) în primele 3 zile ale menstruației.

Cele 3 grupuri au primit patru doze zilnice de pudră de ghimbir (250 mg), acid mefenamic (250 mg) sau ibuprofen (400 mg). Ghimbirul a reușit să reducă durerea la fel de eficient ca cele două medicamente antiinflamatoare.

Studii mai recente au concluzionat, de asemenea, că ghimbirul este mai eficient decât un placebo și la fel de eficient ca medicamentele precum acidul mefenamic și acetaminofen/cofeină/ibuprofen.

În timp ce aceste constatări sunt promițătoare, sunt încă necesare studii de calitate superioară cu un număr mai mare de participanți.

Poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt legate de un risc crescut de boli de inimă. Alimentele pe care le consumați pot avea o influență puternică asupra nivelului de colesterol LDL.

Într-un studiu din 2018, realizat pe 60 de persoane cu hiperlipidemie, cele 30 de persoane care au primit 5 grame de pudră de ghimbir în fiecare zi au susținut că nivelul de colesterol LDL a scăzut cu 17.4% pe o perioadă de 3 luni.

În timp ce scăderea colesterolului LDL este impresionantă, trebuie să luăm în considerare faptul că participanții la studiu au primit doze foarte mari de ghimbir.

Dozele luate în timpul studiului sunt de 5-10 ori mai mari. Este posibil ca majoritatea oamenilor să aibă dificultăți în a lua o doză de 5 grame pentru o perioadă suficient de lungă pentru a vedea rezultate.

ghimbir beneficii radacinaÎntr-un studiu mai vechi din 2008, persoanele care au primit 3 grame de pudră de ghimbir (sub formă de capsule) în fiecare zi, au văzut, de asemenea, reduceri semnificative în majoritatea markerilor de colesterol.

Nivelul lor de colesterol LDL (rău) a scăzut cu 10% în 45 de zile.

Aceste descoperiri sunt susținute de un studiu pe șobolani cu hipotiroidism sau diabet. Extractul de ghimbir a scăzut colesterolul LDL într-o măsură similară cu medicamentul care scade colesterolul, atorvastatina.

Subiecții din toate cele 3 studii au experimentat, de asemenea, scăderi ale nivelului de colesterol total. La participanții la studiul din 2018, precum și la sobolanii de laborator, s-au observat reduceri ale trigliceridelor din sânge.

Poate îmbunătăți funcția creierului și poate proteja împotriva bolii Alzheimer

Alzheimer beneficii ghimbirStresul oxidativ și inflamația cronică pot accelera procesul de îmbătrânire. Se crede că se numără printre factorii cheie ai bolii Alzheimer și al declinului cognitiv legat de vârstă.

Unele studii pe animale sugerează că antioxidanții și compuși bioactivi din ghimbir pot fi benefici, deoarece inhiba răspunurile inflamatorii care apar în creier.

Există, de asemenea, unele dovezi că ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului. Într-un studiu din 2012 pe femei sănătoase de vârstă mijlocie s-a demonstrat că dozele zilnice de extract de ghimbir îmbunătățesc timpul de reacție și memoria de lucru.

În plus, numeroase studii efectuate pe animale arată că ghimbirul poate ajuta la protejarea împotriva scăderii funcției cerebrale legate de vârstă.

Poate ajuta la combaterea infecțiilor

Gingerolul poate ajuta la scăderea riscului de infecții. De fapt, extractul de ghimbir poate inhiba creșterea multor tipuri diferite de bacterii.

Potrivit unui studiu din 2008, ghimbirul este foarte eficient împotriva bacteriilor orale legate de gingivită și parodontită. Ambele sunt boli inflamatorii ale gingiei.

Ghimbirul proaspăt poate fi, de asemenea, eficient împotriva virusului sincitial respirator, o cauza comună a infecțiilor respiratorii.

Beneficiile ghimbirului sunt numeroase. Adaugă acest condiment în dieta ta și bucură-te de beneficiile sale.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here