Ghimbir – beneficii pentru sănătate și contraindicații

ghimbir felii

Ghimbir – o plantă cu frunze verzi. Condimentul ghimbir provine din rădăcinile plantei. Ghimbirul este originar din Asia, dar este cultivat acum și in America de Sud și Africa. De asemenea, este cultivat și în Orientul Mijlociu și este utilizat ca medicament, împreună cu alte alimente.

Ghimbirul este utilizat pentru eliminarea senzației de greață. Este, de asemenea, folosit pentru crampe menstruale, osteoartrita, diabet, migrene și alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice care să susțina beneficiile sale în tratarea acestor probleme de sănătate.

De asemenea, această rădăcină mai este folosită ca parfum în săpunuri și produse cosmetice. Una dintre substanțele chimice găsite în ghimbir este folosită ca ingredient în laxative.

Cum funcționează?

Ghimbirul conține substanțe chimice care pot reduce greața și inflamația. Cercetătorii cred că substanțele chimice funcționează, în principal, în stomac și intestine, dar pot funcționa și în creier și în sistemul nervos, pentru a controla greața.

Ghimbirul – posibile beneficii

Greața și vărsături cauzate de medicamente utilizate pentru tratarea HIV/SDA (greață și vărsături induse de antiretrovirale)

Cercetările sugerează că administrarea zilnică a ghimbirului, cu 30 de minute înainte de fiecare doză de tratament, reduce riscul de greață și vărsături la pacienții cu HIV.

Crampe menstruale (dismenoree)

Cercetările arată că administrarea a 500-2000 mg de pudră de ghimbir în primele 3-4 zile ale ciclului menstrual reduce durerea la femeile și adolescentele care se confruntă cu crampe menstruale.

pudra de ghimbirUnele cercetări arată că administrarea ghimbirului pare să funcționeze la fel de bine ca și unele medicamente pentru durere, cum ar fi ibuprofen, acid mefenamic sau Novafen.

Osteoartrita

Majoritatea cercetărilor arată că administrarea de ghimbir pe cale orală poate reduc ușor durerea la unele persoane cu osteoartrită. Există unele dovezi care arată că administrarea de ghimbir pe care orală funcționează la fel ca ibuprofenul, ameliorând durerea de șold și genunchi.

Dar majoritatea cercetărilor arată că aplicarea gelului sau uleiului de ghimbir pe genunchi nu ameliorează durerea la persoanele cu osteroartrita.

Greața în timpul sarcinii

Administrarea ghimbirului pe care orală pare să reducă greața și vărsăturile la unele femei însărcinate. Dar ar putea funcționa mai lent sau la fel de bine ca unele medicamente utilizate pentru greață. Înainte de a consuma ghimbir, ar trebui să discuți cu medicul.

Mituri despre ghimbir

Reduce durerea musculară cauzată de exercițiile fizice

Cercetările arată că administrarea ghimbirului nu reduce durerea musculară apărută în timpul antrenamentului. De asemenea, administrarea de ghimbir nu pare să ajute la tratarea sau prevenirea durerilor musculare după antrenament.

Ameliorează răul de mișcare

Majoritatea cercetărilor sugerează că administrarea de ghimbir cu maximum 4 ore înainte de călătorie nu previne răul de mișcare. Unii oameni declară că se simt mai bine, dar măsurătorile reale din timpul studiilor, nu arată asta.

lingura pudraTotuși, un studiu a arătat că ghimbirul pare a fi mai eficient decât medicamentul dimenhidrinat în reducerea problemelor de stomac asociate cu răul de mișcare.

Dovezi insuficiente

Sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA)

Cercetările sugerează că administrarea a 120 mg de extract de ghimbir zilnic timp de până la 21 de zile poate reduce timpul petrecut în unitatea de terapie intensivă la persoanele cu această afecțiune. Cu toate acestea, extractul de ghimbir nu pare să afecteze rata mortalității la persoanele cu această afecțiune.

Febra fânului

Cercetările timpurii arată că administrarea extractuluide ghimbir ajută la reducerea secretiei nazale.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)

Cercetările arată că administrarea a două capsule dintr-un anumit produs combinat care conține ghimbir, de două ori pe zi, timp de 8 săptămâni nu îmbunătățește simptomele respiratorii la persoanele cu BPOC.

Diabet

Consumul de ghimbir pare să scadă glicemia la unele persoane cu diabet. Se pare că sunt necesare doze de cel puțin 3 grame de ghimbir pe zi. Dozele mai mici s-ar putea să nu ajute. Ghimbirul ar trebui consumat timp de cel puțin 3 săptămâni pentru a se vedea efectele.

radacinaAdministrarea de ghimbir poate reduce, de asemenea, glicemia la femeile cu diabet gestațional.

Mahmureala

Cercetările sugerează că administrarea unei combinații de ghimbir, mandarină și zahăr brun înainte de a consuma alcool scade simptomele mahmurelii, inclusiv greața, vărsăturile și diareea.

Niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi din sânge

Cercetările sugerează că administrarea unui gram de ghimbir de 3 ori pe zi timp de 45 de zile scade nivelul trigliceridelor și colesterolului la persoanele cu colesterol ridicat.

Tensiunea arterială ridicată

Consumul de ceai negru cu ghimbir poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu diabet zaharat și hipertensiune arterială.

Sindromul intestinului iritabil

Deși ghimbirul singur nu ar putea ameliora simptomele sindormului intestinului iritabil, dacă este combinat cu alte ingrediente pe bază de plante ar putea ajuta.

Dureri articulare

Cerceătirle arată că administrarea unor capsule care conțin ghimbir, timp de 8 săptămâni reduce durerile articulare cu 37%. Dar acest produs nu pare să reducă rigiditatea articulațiilor sau să îmbunătățească funcția articulației.

ghimbirSângerări abundente în timpul menstruației

Consumul de ghimbir poate reduce sângerările din timpul menstruației la unele femei cu sângerări abundente.

Migrene

Unele studii sugerează că administrarea de ghimbir poate reduce durata și intensitatea migrenelor

Boala ficatului gras non-alcoolic

Unele cercetări arată că administrarea de ghimbir zilnic, timp de 3 luni poate îmbunătăți nivelul colesterolului și al zahărului din sânge la persoanele care suferă de această boală.

Artrita reumatoidă

Cercetările arată că ghimbirul ar putea fi util în ameliorarea durerilor și inflamațiilor articulare la persoanele cu artrită reumatoidă.

Leziuni hepatice cauzate de substanțe chimice

Unele medicamente utilizate pentru tratarea tuberculozei pot provoca leziuni hepatice. Consumul de ghimbir împreună cu aceste medicamente ar putea ajuta la prevenirea leziunilor hepatice la unele persoane.

De asemenea, ghimbirul ar putea fi util în combaterea cheliei, răcelii, gripei, durerilor de dinți.

Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua efectele ghimbirului.

Efecte secundare

Când este luat pe cale orală, ghimbirul poate provoca reacții adverse, inclusiv arsuri la stomac, diaree și disconfort general la nivelul stomacului.

Când este aplicat pe piele, ghimbirul poate provoca iritații la unele persoane.

Precauții

Sarcina

Utilizarea ghimbirului în timpul sarcinii este controversată. Unii își fac griji că ghimbirul ar putea provoca avort spontan. Cu toate acestea, majoritatea studiilor pe femei însărcinate sugerează că ghimbirul poate fi utilizat în sigurantă pentru greața de dimineață, fără a afecta copilul.

radacina pudraEste recomandat să discuți cu medicul înainte de a consuma ghimbir, dacă ești însărcinată.

Alăptare

Nu exista suficiente informatii despre siguranța administrării ghimbirului în timpul alăptării. Evită să consumi ghimbir dacă alăptezi.

Copii

Nu ar trebui să provoace probleme la fetele adolescente care îl consumă la inceputul menstruației, timp de maximum 4 zile.

Afecțiuni cardiace

Dozele mari de ghimbir ar putea agrava unele afecțiuni cardiace.

Operație

Ghimbirul poate încetini coagularea sângelui. Poate produce sângerări suplimentare în timpul și după operație. Oprește utilizarea ghimbirului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Interacțiuni cu medicamente

Ghimbirul ar putea încetini coagularea sângelui. Consumul de ghimbir împreună cu medicamemte care, de asemenea, încetinesc coagularea ar putea crește șansele de săngerări și vânătăi.

Ghimbirul poate reduce tensiunea arteriala la fel ca unele medicamente pentru hipertensiune și boli de inimă. Consumul de ghimbir cu aceste medicamente poate determina scăderea bătăilor inimii.

De asemenea, această rădăcină poate scădea glcemia. Medicamentele pentru diabet sunt, de asemenea, utilizate pentru scăderea glicemiei. Consumul de ghimbir împreună cu medicamente pentru diabet ar putea duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Monitorizează-ți cu atenție glicemia!

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here