Lamaie – beneficiile sale si cum sa le consumi corect

lamai

Lămâie – fructul plin de vitamine, minerale, fitonutrienți și antioxidanți. Este, în special, o sursă bună de vitamina C și folat.

Lămâia este una dintre cele mai populare citrice acide. Originea sa este necunoscută, deși unii horticultori susțin că provine din nordul Indiei. Acest fruct crește în sudul Europei, Orientul Mijlociu și în Asia de Est.

Principalii producători de lămâie sunt California, Arizona, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Cipru, Liban, Africa de Sud și Australia.

Lămâile se găsesc pe tot parcursul anului, dar vara este sezonul lor de vârf. Lămâile sunt fructe extrem de versatile. Poți sa mănânci felii de lămâie, să bei apă cu lămâie, să faci limonadă, prăjituri cu lămâie sau sa le folosești sucul și coaja la gătit.

Compoziție nutritivă

Lămâile sunt bogate în vitamina C, folat, potasiu, flavonoide și compuși numiți limonine. Limoninele se găsesc în sucul de lămâie.

Un sfert de cană de suc de lămâie conține 31% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, 3% folat și 2% potasiu. O lămâie crudă conține 139% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și are 22 de calorii.

Studii recente au examinat rolul lămâilor în bioaccesibilitatea carotenoizilor, care sunt fitonutrienți benefici, găsiți în alte alimente. Carotenoizii pot avea bioaccesibilitate și biodisponibiltate reduse, cea ce înseamnă că dacă consumi un aliment bogat in carotenoizi, cum ar fi morcovul, este posibil să nu absorbi o mare parte dintre carotenoizi.

Conform unui studiu din 2018, sucul de lămaie poate crește bioaccesibilitatea carotenoizilor din morcovii fierti.

Beneficiile lămâilor pentru sănătate

lamaie beneficiiImunitate

Vitamina C joacă un rol în imunitate și ajută la neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru. Vitamina C stimulează producția de celule albe din sânge și poate proteja integritatea celulelor imune. De asemenea, vitamina C protejează leucocitele care produc substanțe antivirale.

Sănătatea inimii

Se spune că acidul folic ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și poate contribui la sănătatea cardiovasculară prin scăderea nivelului de homocisteina.

O meta-analiză din 2010 a constatat că rezultatele studiilor clinice care examinează acidul folic și atacurile de cord au fost neconcludente, dar consumul de acid folic poate duce la o reducere modestă a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, vitamina C este legată de un risc redus de boli cardiovasculare. Un studiu din 2015 a analizat peste 100.000 de persoane și a arătat că cei care au consumat cele mai multe fructe și legume au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli de inimă.

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de vitamina C în plasmă au avut riscuri și mai reduse de boli de inimă.

Oamenii de știință susțin teoria potrivit căreia, vitamina C poate fi benefică pentru sănătatea inimii, deoarece este un antioxidant care protejează împotriva radicalilor liberi periculoși. De asemenea, poate reduce colesterolul LDL și poate menține arterele flexibile.

Studiile au arătat, de asemenea, efectul limoninei asupra scăderii colesterolului. Într-un studiu din 2007, bărbaților și femeilor cu colesterol ridicat li s-a administrat zilnic limonină și vitamina E timp de o lună, iar nivelul colesterolului lor a scăzut cu 20-30%.

fructe proaspeteCercetătorii cred că limonina reduce apolipoproteina B, care este asociată cu niveluri mai ridicate de colesterol.

Pietre la rinichi

Lămâile conțin cea mai mare cantitate de acid citric dintre toate fructele, ceea ce înseamnă că sunt benefice pentru cei care suferă de pietre la rinichi. Acidul citric împiedică formarea pietrelor și, de asemenea, descompune pietrele mici deja formate.

Cu cât există mai mult acid citric în urină, cu atât suntem mai protejati de formarea de noi calculi renali.

Sarcină sănătoasă

Folatul este esențial pentru femeile însărcinate, deoarece previne defectele de tub neural. Consumând alimente întregi ne putem asigura că organismul absoarbe folatul.

Lămâile și pierderea în greutate

Lămâie au un conținut scăzut de calorii, de aceea au devenit populare printre persoanele ce țin dietă.

Un studiu din 2017 privind dietele pe termen scurt, pe bază de suc, toate având suc de lămâie ca ingredient principal, a arătat că microbiota intestinală a participanților asociată cu scăderea în greutate s-a îmbunătățit, oxidul azotic vasodilatator a crescut, iar oxidarea lipidelor a scăzut, rezultând o bunăstare generală îmbunătățită.

felii coji de lamaieCojile de lămâie conțin, de asemenea, mulți nutrienți. Cojile rase adăugate la salate, preparate din pui sau pește pot oferi o aromă citrică. Cojile pot fi, de asemenea, adăugate în supe.

Totuși, nu trebuie să tratăm lămâile ca pe o baghetă magică pentru detoxifiere și pierdere în greutate.

Boli de ficat

Noile cercetări sugerează că lămâile pot ajuta ficatul deteriorat. Un studi efectuat pe animale in 2017 a constatat că șobolanii care au avut ficatul grav afectat din cauza consumului de alcool, au reușit să îmbunătățească starea acestuia după ce au băut suc de lămâie.

Sucul de lămâie a inhibat semnificativ efectele negative asociate bolilor hepatice. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă oamenii se pot bucura de efecte protectoare similare.

Proprietăți antimicrobiene

Lămâile sunt cunoscute pentru proprietățile lor antimicrobiene. Un studiu din 2017 a constatat că sucul de lămâie fermentat are efect antibacterian împotriva bacteriilor E.coli.

Ce se poate întâmpla dacă bei prea multă apă cu lămâie?

apa cu sucApa de lămâie este apreciată de experți și de celebrități pentru beneficiile sale, inclusiv prevenirea deshidratării, îmbunătățirea digestiei și susținerea pierderii în greutate.

Totuși dacă bei prea multă apă cu lămâie poți avea probleme. Iată care sunt riscurile consumului de apă cu lămâie.

Poate deteriora dinții

Deși un pahar de apă cu lămâie, consumat zilnic poate părea inofensiv, acesta poate provoca unele probleme pentru dinți. Deoarece lămâile sunt extrem de acide, expunerea frecventă poate eroda smalțul dinților.

Pentru a reduce expunerea dinților la acid, încearcă să bei apa cu lâmâie printr-un pai.

Poate provoca dureri de stomac

Prea mult poate fi dăunător, chiar și atunci când vine vorba de apa cu lămâie. În timp ce sucul de lămâie are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, dacă stoarcem prea mult suc de lămâie în apă ne putem confrunta cu efecte secundare periculoase, inclusiv agravarea ulcerului și dezvoltarea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).

BRGE este declanșată de alimente acide precum sucul de lămâie și poate provoca arsuri la stomac, greață și vărsături.

suc si fructCoaja de lămâie este o gazdă bună pentru organisme dăunătoare

Într-un studiu din 2007, cercetătorii au testat coaja și interiorul lămâilor din peste 21 de restaurante. Astfel au descoperit că aproape 70% dintre lămâi conțin organisme dăunătoare, precum E.coli (poate provoca vărsături și diaree).

Pentru a evita germenii, stoarce lămâia și nu mai adăuga o felie întreagă, cu tot cu coajă, în pahar.

Sucul concentrat de lămâie poate duce la apariția cariilor dentare

Când erai mic, probabil părinții îți spuneau să nu mănânci prea multe bomboane pentru că-ți vei caria dinții. Ei bine, se pare că bomboanele nu sunt singurele care se fac vinovate de apariția cariilor.

Cariile sunt rezultatul bacteriilor dăunătoare care digeră zahărul din alimente și produc acizi. Deși apa cu lămâie nu poate duce la dezvoltarea cariilor, dacă este îndulcită cu zahăr sau dacă se folosește suc de lămâie concentrat în loc de suc de lămâie proaspat stors, atunci s-ar putea să apară probleme cu dinții.

Poate agrava aftele

Nimic nu este mai neplăcut decât să te trezești cu o nouă aftă în gură. Majoritatea aftelor dispar singure în decurs de o săptămână sau două. Dacă bei apă cu lămâie când te confrunți cu o aftă, înrăutățești situația fără să-ți dai seama. Apa cu lămâie are potențialul de a exacerba aftele.

Citricele pot declanșa migrenele

Dacă te confrunți cu migrene de orice natură, sigur nu dorești să mănânci sau să bei ceva care le-ar putea declanșa. Citricele, inclusiv lămâile, pot declanșa migrenele.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here