Apă cu lămâie – de ce este bine să o bei în fiecare dimineață?

apa cu lamaie beneficiiâ

Apa cu lămâie este consumată zilnic de o mulțime de oameni. Chiar și eu o beau zi de zi.

De ce îmi încep ziua cu această băutură? Am început să fac asta în urmă cu câțiva ani, iar de atunci chiar am început să mă simt mai bine. M-am străduit mereu să consum suficientă apă în fiecare zi, dar cu greu reușeam să beau 2 litri.

Pe lângă faptul că din momentul în care am început să beau apă cu lămâie, am început să consum mai multă apă, mi-am schimbat și planul alimentar. Am renunțat la alimentele nesănătoase și consum cât mai multe fructe, legume și carne slabă.

De când beau această băutură pe stomacul gol, viața mea s-a schimbat.

Iată de ce o beau în fiecare dimineață:

 • Mă hidratează și mă face să consum mai multă apa zilnic
 • Imi stimulează digestia
 • Îmi oferă o doză de vitamina C
 • Lămâia îmbunătățește gustul apei

Cum îmi prepar această băutură?

Procedeul este foarte simplu. Pun 250 ml de apa plata într-un pahar și storc sucul din jumătate de lămâie. Folosesc doar suc de lămâie proaspăt.

Îmi place să fac apa cu lămâie seara, ca să nu mai pierd timpul dimineața. Uneori, fac o cantitate mai mare, pentru a-mi ajunge pentru o săptămână întreagă. Imediat dupa ce mă trezesc, beau apă cu lămâie.

Mituri despre apa cu lămâie

Detoxifică corpul

Consumul de apă cu lămâie nu detoxifică corpul în mod miraculos. Cu toate acestea, consumul de apă ajută rinichii și ficatul să-și îndepinească funcția de a elimina toxinele din corp (este important să mănânci multe fibre).

apa cu lamaieTe ajută să slăbești

Din nou, nu se întămplă nimic magic, dar apa în sine este un instrument util în orice cură de slăbire. Dacă vei bea apă în mod regulat, inclusiv dimineața, vei putea să-ți ții poftele sub control întreaga zi.

Prin urmare nu vei mai fi tentat să consumi tot felul de alimente nesănătoase care te fac să acumulezi kilograme suplimentare. Dacă vei înocui sucurile cu apă, vei consuma mai puține calorii.

Echilibrează pH-ul corpului

Această băutură este acidă, dar oricât de mult ai bea, nu are efect asupra echilibrului general al Ph-ului corpului tău (niciun aliment nu poate echilibra ph-ul corpului).

Accelerează metabolismul

Această băutură nu are efect asupra metabolismului, care are mai mult de-a face cu ADN-ul, stilul de viață, exercițiile fizice etc. Există alimente care pot accelera metabolismul, dar doar pe termen scurt, deoarece au efect termic. Nu există însă studii care să arate că și sucul de lămâie are acest efect.

Previne răceala și gripa

Lămâile sunt foarte sănătoase și conțin o cantitate mare de vitamina C, dar legătura dintre aceste fructe și prevenirea răcelii și a gripei nu a fost încă dovedită. Însă este cert că apa cu lămâie ofera o doză de vitamina C, care este unul dintre nutrienții esențiali de care corpul are nevoie pentru a rămâne sănătos.

Luptă împotriva cancerului

Lămâile conțin flavonoizi antioxidanți, despre care se crede că ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Dar cantitatea de flavonoizi dintr-un pahar de apă cu lămâie este neglijabilă.

Îmbunătățește starea pielii

Vitamina C joacă un rol în sănătatea pielii, dar un pahar de apă cu lămâie nu va curăța pielea și nu va șterge ridurile. Dacă bei multă apă, îți menții pielea hidratată.

bautura sanatoasaPoți si ai grijă de pielea ta, adopând o dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume și semințe care conțin nutrienți ce stimulează producția de colagen.

Previne pietrele la rinichi

Unele studii leagă acidul citric din citrice de reducerea riscului de pietre la rinichi sau de descompunerea pietrelor existente, dar un singur pahar de apă cu suc de lămâie nu este suficient. Cu toate acestea, pentru prevenirea pietrelor la rinichi se recomandă consumul cât mai mare de apă.

Cel mai bine este să bei apă caldă sau fierbinte

Nu contează dacă bei apă fierbinte, caldă sau rece cu lămâie. Eu o beau diferit, în funcție de sezon.

Consumul zilnic de apă cu lămâie – dezavantaje

Un dezavantaj este că sucul de lămâie poate eroda smalțul dinților în timp. De aceea, ar fi bine să bei apa printr-un pai pentru a evita contactul cu dinții.

Un alt dezavantaj, este că ar putea avea efect diuretic. Prin urmare, dacă bei apă cu lămâie ai mari șanse să mergi des la toaletă.

Dacă bei o cantitate prea mare de apă cu lămâie te-ai putea confrunta cu arsuri la stomac. Aceste arsuri pot provoca dureri în piept. Prin reducerea consumului de băuturi și alimente acide, arsurile se vor ameliora.

Rețetă de apă cu lămâie pentru o săptămână

carafaIngrediente:

 • 1,750 ml apa plată
 • 3 lămâi mari

Mod de preparare:

Punem apa într-o sticlă și stoarcem în ea sucul de la 2 lămâi. Avem grijă să nu cadă și semințele în apă. Ultima lămâie o tăiem în felii și o adăugăm în sticlă. Scoatem semințele din feliile de lămâie, înainte de a le adăuga în apă. Închidem sticla cu un capac și o păstrăm la frigider.

Informații nutriționale

 • Calorii – 14 kcal
 • Carbohidrați – 4 grame
 • Proteine – 1 gram
 • Grăsime – 1 gram
 • Grăsimi saturate – 1 gram
 • Sodiu 12 mg
 • Potasiu – 64 mg
 • Fibre – 1 gram
 • Zaharuri -1 gram
 • Vitamina A – 10 UI
 • Vitamina C – 25 mg
 • Calciu – 19 mg
 • Fier – 1 mg

Chiar dacă apa cu lămâie nu este un remediu miraculos, sunt convinsă ca este bine să o bei dimineața, imediat după ce te trezești, deoarece te hidratează, îți stimulează sistemul digestiv și favorizează eliminarea scaunelor, îți oferă o doza mare de vitamina C și te face să te simți mai bine.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here