Vitamina C- tu îți iei zilnic doza recomandată?

vitamina C

Probabil nu ai nevoie de un supliment de vitamina C, deoarece doza zilnica recomandata pentru acest nutrient este relativ scăzută.

Vitamina C este unul dintre cei mai populari nutrienți în acest moment. Vitamina C sustine functia imunitara.

Cantaretul James Blunt a mărturisit ca pe vremea cand era student a ținut o dieta pentru carnivori (un plan alimentar ce implica, in primul rand, consumul de carne și apa), din cauza careia a dezvoltat scorbut. Scorbutul este o boala cauzată de un deficit sever de vitamina C.

Aceasta boala era frecventa în randul marinarilor care consumau puțină sau chiar deloc vitamina C atunci cand plecau în călătorii lungi. La mijlocul anilor 1700, s-a stabilit ca prin consumul de citrice, se poate vindeca scorbutul. Oamenii de stiinta nu știau la acel moment, dar vitamina C era antidotul.

In prezent, doza recomandata de vitamina C este de 90 mg pentru bărbați cu vârsta peste 19 ani și 75 mg pentru femeile cu varsta peste 19 ani.

Scorbutul nu apare doar pentru ca ai renuntat la fructe și legume pentru cateva zile. Numai cand consumi sub 10 mg de vitamina C timp de o luna, ești expus riscului de scorbut.

Din fericire, este foarte usor sa obtii cantitatea necesara de vitamina C, deoarece este prezentă în toate fructele și legumele. Este suficient sa bei un suc de portocale sau sa mananci un cartof alb copt, pentru a-ti lua doza necesara.

suc portocale vitamina cDoza zilnica recomandata este destul de scăzută și, de obicei, nu este greu de atins. O ceașcă de capsuni contine 88 mg de vitamina C, un singur kiwi contine 56 mg de vitamina C, iar o ceașcă de ardei verzi are 121 mg de vitamina C. Acestea sunt surse excelente de vitamina C.

Consumul unei varietăți largi de fructe și legume nu doar ca ofera multă vitamina C și previne scorbutul, dar oferă și numeroase beneficii pentru sanatate.

Simptome ale deficitului de vitamina C

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la tratarea rapidă a racelii. Cu toate acestea, rolul vitaminei în prevenirea sau tratarea COVID-19 ramane neclar.

Se știe ca vitamina C joacă un rol în formarea colagenului și vindecarea ranilor, ajuta la absorbția fierului și este un puternic antioxidant. Dacă ai deficit de vitamina C, este posibil sa prezinti următoarele simptome:

  • Oboseala
  • Slabiciune
  • Iritabilitate
  • Pierdere in greutate
  • Dureri musculare si articulare

Dacă ai un deficit de vitamina C timp de cateva luni, este posibil sa prezinti si următoarele simptome ale scorbutului.

  • Sangerari si vanatai
  • Modificari ale gingiilor – umflare, sangerare
  • Par uscat si fragil
  • Piele aspra, solzoasa
  • Anemie

Cum este tratat deficitul de vitamina C?

deficit vitamina cAșa cum am menționat mai devreme, doza zilnica recomandata de vitamina C este ușor de atins. Prin urmare, dacă cineva are un deficit de vitamina C, acest lucru se poate datora faptului ca evita fructele și legumele.

Vitamina C este o vitamina solubila in apa, ceea ce înseamnă ca nu este stocată în tesuturile corpului. Dar asta nu înseamnă ca o poți consuma în cantități nelimitate. Limita maxima tolerabila, atat pentru bărbați cat și pentru femei este de 2000 mg.

Asta înseamnă că dacă consumi mai mult decat atat (probabil prin administrarea unui supliment) poți suferi reacții adverse. Diaree este o reactie adversa frecventa. Dar vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul.

Este posibil ca, în cazuri severe, excesul de vitamina C să provoace o supraabsorbție a fierului, ducand la o afectiune numita hemocromatoza.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here