10 medicamente care interacționează cu alimentele

Cand începi sa iei un medicament nou, s-ar putea sa fii nevoit să-ți schimbi puțin stilul de viata – și aici mă refer inclusiv la dieta alimentara.

Cand se produce o interacțiune intre alimente și medicamente, înseamnă ca un anumit compus sau nutrient din alimente modifica modul în care corpul tău metabolizeaza medicamentul, iar acest lucru poate crește sau reduce doza pe care o primește corpul.

Rezultate potențiale: un risc crescut de efecte secundare, dintre care multe pot fi periculoase, sau medicamentul nu mai funcționează așa cum ar trebui.

Înainte de a consuma un medicament, intreaba farmacistul despre interacțiunile sale cu alimentele, dar și cu alcoolul.

10 medicamente care interacționează cu alimentele

Acetaminofen + Alcool

pahare alcool interactiune medicamente alimenteDacă iei acetaminofen (paracetamol) după ce ai băut pentru a scapa de mahmureala s-ar putea sa ai de suferit. Cand acest medicament este combinat cu alcoolul, riscul de toxicitate hepatica crește.

Riscul este foarte ridicat în cazul persoanelor care beau, în mod obișnuit, și iau acetaminofen zilnic. Aceasta combinatie trebuie evitata daca se consuma mai mult de 3 băuturi alcoolice pe zi.

Unele antibiotice + lactate

Anumite antibiotice nu ar trebui luate împreună cu iaurt, lapte sau branza. Produsele lactate se leaga de medicamente si interfereaza cu absorbția acestora in sange. Acest lucru este valabil pentru fluorochinolone, precum Cipro (ciprofloxacin), Levaquin (levofloxacin), Avelox (moxifloxacin) si anumite tetracicline.

Evita sa mananci acel bol de iaurt sau inghetata cu cel puțin doua 2 ore înainte și 6 ore după administrarea antibioticelor.

Blocantele canalelor de calciu și statine + grapefruit

grapefruit feliiBlocantele canalelor de calciu sunt utilizate pentru hipertensiune arteriala si angina. Unele, inclusiv Plendil (felodipina) și Procardia sau Adalat (nifedipina), pot interactiona cu grapefruitul. Acest lucru se întâmplă și cu statinele utilizate pentru colesterol ridicat, cum ar fi Lipitor (atorvastatin) si Zocor (simvastatin).

Grapefruitul contine un compus care inhiba o enzima de metabolizare a medicamentelor, numita CYP3A4. Consumul de grapefruit sau suc de grapefruit inhiba aceasta enzima, iar medicamentul se acumuleaza in sistem. Acest lucru poate fi periculos. Nu se intampla asta si cu alte citrice, deci poți bea fără grija un suc de portocale.

IMAO + branzeturi

Dacă iei un antidepresiv care este un inhibitor de monoaminooxidaza (IMAO), cum ar fi Marplan (isocarboxazid), Nardil (fenelzina), Emsam (selegilina) sau Parnat (tranilcipromina), va trebui sa urmaresti alimentele bogate in tiramina din dieta ta.

Tiramina este un aminoacid implicat în reglarea tensiunii arteriale. Aceasta combinatie poate provoca o criză hipertensiva.

Alimentele bogate in tiramina includ branzeturi maturate, anumite tipuri de vin, hering marinat, drojdie de bere. Acestea fiind spuse IMAO nu sunt prescrise la fel de frecvent ca alte tipuri de antidepresive.

Ziprasidona + mese mici

mix salata interactiune medicamente alimenteGeodon (ziprasidona) este un antipsihotic utilizat pentru tratarea tulburarii bipolare și a schizofreniei. Acest medicament trebuie luat cu o masa de cel puțin 500 de calorii. După cum arată un studiu, administrarea acestuia cu o gustare sau masa substanțială optimizează absorbția sa.

Medicamente hipotiroidiene + orice aliment

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism (tiroida hiperactiva), probabil iei Synthroid ( levotiroxina). Exista un motiv pentru care este recomandat sa iei acest medicament dimineața, pe stomacul gol, cu aproximativ 30-60 de minute înainte de a consuma alimente. Exista o mulțime de doze diferite pe care medicul ți le poate prescrie.

Acest lucru se datoreaza faptului ca dozajul trebuie sa fie corect pentru ca tiroida sa funcționeze corect. Alimentele pot bloca absorbția medicamentului în intestinul subțire, scazand în mod eficienta doza într-un mod care va afecta tiroida.

Spironolactona + lemn dulce

lemn dulceAldactona (spironolactona) este un diuretic utilizat pentru tratarea deficitului de potasiu și a insuficientei cardiace. Lemnul dulce trebuie evitat daca se administreaza acest medicament.

ISRS + alcool

ISRS sunt antidepresive care trateaza depresia. De asemenea, pot ajuta la tratarea anxietatii. Dar, utilizarea alcoolului pentru ameliorarea simptomelor anxietatii sau depresiei poate duce la probleme grave. Combinarea ISRS cu alcoolul poate duce la sangerare gastrica.

Warfarina + kale

kale interactiune medicamente alimenteJantoven și Coumadin sunt diluanti ai sangelui pentru tratarea cheagurilor de sange. Legumele precum kale si broccoli sunt pline de vitamina K. Problema este ca vitamina K scade eficienta warfarinei. Dacă warfarina nu funcționează corect, riscul aparitiei unui cheag de sange creste.

Nu trebuie sa eviti vitamina K însă trebui sa fii atent ca dieta ta sa ramana consecventă. Daca incetezi brusc sa mananci legume ai putea suferi reacții adverse precum cheaguri de sange sau sangerari.

Metronidazol + Alcool

Metronidazolul (Flagyl) este utilizat pentru tratarea infectiilor, inclusiv a vaginitei bacteriene. Nu bea alcool în timp ce urmezi un tratament cu Metronidazol.

Aceasta combinatie poate provoca varsaturi severe. Este recomandat sa astepti 48 de ore după încheierea tratamentului, înainte de a consuma un pahar de vin.

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here