Cremă de lămâie – poate fi folosită pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor

crema de lamaie delicioasa

Crema de lămâie este delicioasa. De multe ori fac prajituri pe care le umplu cu o astfel de cremă. Pentru prepararea cremei, folosesc mai multe retete. Preferatele mele sunt urmatoarele:

Cremă de lămâie cu oua

Ingrediente:

 • 4 lamai
 • 4 ouă, 200 gr zahăr
 • 60 gr unt

Mod de preparare:

crema de lamaieDăm coaja a două lămâi pe o răzătoare fină. Amestecăm zahărul cu coaja de lămâie. Stoarcem sucul din cele 4 lămâi și-l punem în amestecul pregătit anterior.

Batem ouăle cu un tel sau cu un mixer și le adăugăm în amestecul de coajă, suc de lămâie și zahăr.  Amestecăm. Lăsăm totul deoparte pentru 30 de minute, timp în care coaja își va elibera aroma.

Strecurăm crema printr-o sită, direct în cratița în care o vom prepara. Punem cratița pe aragaz, la foc mediu și amestecam costant crema.

De îndată ce crema începe să se îngroașe, adăugăm unt și amestecăm din nou. La început crema va rămâne lichidă o perioadă de timp, apoi va începe să se îngroașe rapid.

Lăsăm crema să se răcească, apoi o punem în frigider. O putem folosi pentru torturi și prăjituri, sau o putem savura ca desert cu fructe. Poftă bună!

Cremă de lămâie cu amidon

crema lamaieIngrediente:

 • 1 lămâie, 1 ou
 • 110 gr zahăr, 70 gr unt
 • 1 linguriță amidon de porumb
 • Un praf de sare

Mod de preparare:

Dăm coaja de lămâie pe o răzătoare fină.

lamaie rasaO punem într-un bol și adăugăm zaharul. Amestecăm cu o furculiță. Punem apoi amestecul deoparte pentru 30 de minute într-un loc cald. În acest timp, coaja de lămâie va elibera aroma.

Luăm o cratiță mică și punem în ea 1 gălbenuș de ou, zaharul amestecat cu coajă de lămâie și amidonul de porumb (dacă nu avem amidon de porumb, putem folosi amidon de cartofi). Amestecăm totul cu o furculiță.

Stoarcem sucul de lămâie în amestecul rezultat. Avem nevoie de aproximativ 70 ml de suc. Dacă lamâia este prea mică, mai putem stoarce încă o jumătate. Amestecă totul din nou.

amidon de porumb in cremaPunem cratița pe aragaz, la foc mic și așteptăm să fiarbă crema. Când zahărul se dizolvă, gustăm crema. Dacă mai este nevoie de zahăr sau lămâie, mai adăugăm. De îndată ce primele bule apar la suprafață, luăm cratița de pe aragaz.

Cât timp crema este încă fierbinte, adăugăm untul și un praf de sare.

unt in cremaAmestecam bine până când crema devine complet omogenă. O turnăm fierbinte într-un recipient din sticlă sau din plastic, o lăsăm să se răcească, apoi o punem la frigider.

Dupa ce se răcește, crema devine groasă și pufoasă. Dacă vrei să folosești crema imediat o poți pune intr-un vas cu apă rece pentru a se răci mai repede. Poftă bună!

Cremă de lămâie cu unt și cremă de brânză

crema de lamaie glazuraIngrediente:

 • 226 gr cremă de brânză, 56 gr unt nesărat moale
 • 360 gr zahăr, 56 gr cremă de lămâie la temperatura camerei
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 1/3 linguriță sare
 • Coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare:

Punem untul și crema de brânză într-un castron. Amestecăm totul cu un mixer până obținem o cremă omogenă. Adăugăm zahărul, crema de lămâie, extractul de vanilie și sarea.

Amestecam bine până se combină toate ingredientele, apoi setăm mixerul la viteză mare și mai batem timp de 2 minute. Adăugăm și coaja de lămâie.

Punem crema într-un recipient etanș și o păstrăm la frigider timp de 1 săptămână. Poftă bună și spor la gătit!

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here