Coenzima Q10 – Ce este? La ce foloseste?

Coenzima Q10, de asemenea, cunoscuta sub numele de CoQ10 se produce în mod natural în celulele din organism. Este un antioxidant care apare în mod natural în unele alimente pe care unii oameni, de asemenea, aleg să le ia ca supliment.Antioxidantii sunt considerati a fi importanti, in a ajuta corpul sa combata efectele daunatoare ale particulelor numite radicali liberi.

Acestea pot afecta membranele celulare și ADN-ul.Cei mai mulți oameni obțin destula CoQ10 din alimente, inclusiv din ficati, rinichi, cereale integrale, peste gras și arahide.Deficienta de coenzima Q10 a fost gasita in anumite boli, dar nu este inca clar daca orice deficienta este o cauza a unei boli sau a unui efect secundar al acesteia.

Coenzima Q10 Utilizări ale CoQ10

Cu toate că CoQ10 joacă un rol-cheie în organism, oamenii mai sanatosi au suficienta CoQ10 in mod natural. Nu există nici o dovadă că adăugarea de mai mult, sub forma de suplimente de CoQ10, ofera beneficii. Creșterea in vârsta și unele afecțiuni medicale sunt asociate cu niveluri descrescătoare de CoQ10. Dar chiar și în aceste cazuri, este nesigur daca adăugarea de CoQ10 poate avea efect.

Cu toate acestea, CoQ10 a fost utilizata pentru a trata mai multe boli diferite. Există unele dovezi că suplimentele de CoQ10 pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale ușoare. Un studiu publicat de US National Institutes of Health spune ca unele studii clinice mici par sa arate ca suplimentele de coenzima Q10 pot fi utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, concluzionează ca “studiile mai mari sunt necesare pentru a determina dacă acestea sunt cu adevărat eficiente.”

CoQ10 este, de asemenea, utilizat în unele părți ale lumii pentru a trata insuficienta cardiaca si alte afectiuni ale inimii. Un studiu din 2009, în Noua Zeelandă pe 236 pacienți cu insuficiență cardiacă cronică a concluzionat ca “există o bază de date în curs de dezvoltare în sprijinul CoQ10 ca terapie adjuvantă în insuficiența cardiacă congestivă.” Dar dovezile sunt contradictorii și sunt necesare mai multe studii.

Studiile preliminare au fost efectuate pe CoQ10 ca un potențial tratament pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, dar un studiu de la Universitatea Cornell din SUA a concluzionat că în continuare, sunt necesare studii mai multe pentru a confirma orice beneficii.

CoQ10 a fost studiata, de asemenea, ca un tratament pentru migrene, numarul scazut de spermatozoizi, cancer, HIV, distrofii musculare, boli ale gingiilor si multe alte boli, cu toate acestea, cercetarea nu a găsit niciun beneficiu concludent. Cu toate că CoQ10 este, uneori, vânduta ca un supliment de energie, nu există nici o dovadă că aceasta va stimula energia la o persoană normala.

CoQ10 ca supliment

Doza zilnică recomandată pentru suplimentul CoQ10 la adulți este de 30 până la 200 mg.Doze mai mari pot fi recomandate pentru persoanele cu anumite afectiuni medicale, inclusiv sindromul de oboseala cronica. Pentru suplimentele care urmează să fie vândute cu pretenții de a fi benefice pentru aspectele legate de sănătatea unei persoane, acestea trebuie să fie evaluate de institutiile competente la nivel european (EFSA) Citeste cateva informatii despre ingredientele Goji Cream.

Nu au fost inca aprobate pretenții de sănătate pentru CoQ10 pentru:

  • Sanatatea inimii, a tensiunii arteriale si a colesterolului
  • Necesarul de a transforma alimentele in energie
  • Ajutor in energie, activitate fizică, sport de performanță, efort intelectual și un creier sănătos.

Coenzima Q10

Suplimentele CoQ10 sunt vândute sub formă de capsule, lichide, capsule gelatinoase și tablete. Unele suplimente de CoQ10 sunt combinate cu cantități mici de grăsime sau de vitamina E, ceea ce le face mai ușor de absorbit. CoQ10 este uneori utilizata în alte forme, cum ar fi geluri orale. Ca orice supliment, CoQ10 trebuie să fie păstrata într-un loc răcoros, uscat, ferit de lumina directă a soarelui și de umiditate.

Se zvoneste ca si intr-o parte din cremele pentru marirea sanilor mai este folosita CoQ10.

Avertismente in cazul CoQ10

Efectele secundare ale CoQ10 par a fi rare și ușoare. Acestea includ diaree, greață, și arsuri la stomac.

Riscuri. Persoanele cu boli cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, probleme renale sau hepatice, sau diabet ar trebui să fie precaute in folosirea acestui supliment. CoQ10 poate scădea nivelul zahărului din sânge și a tensiunii arteriale. Dozele mai mari de 300mg pot afecta nivelul enzimelor hepatice.

Interacțiuni. Persoanele care iau diluanti de sange si medicamente tiroidiene trebuie să discute cu medicul lor înainte de a utiliza suplimente de CoQ10.

Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța sa, suplimentele de CoQ10 nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Be the best. Fuck the rest! 30 ani. Scriu o data pe saptamana iar cand o fac, o fac bine. Daca ai intrebari si-mi scrii pe fb sau mail, iti raspund in maxim 2 zile.
6/109 ratings
te-a ajutat aceast articol? dă-i un vot

SCRIE UN COMENTARIU / INTREBARE / PARERE

Please enter your comment!
Please enter your name here